Otvorena biračka mjesta na Kosovu

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji održavaju se danas, a građani Sjeverne Mitrovice glasaju na 27 biračkih mjesta. Na izborima na Kosovu i Metohiji učestvuje 25 lista, a pravo glasa ima milion i 937.868 birača, od kojih 22.457 upisanih birača u Sjevernoj Mitrovici.

REGION I SVIJET

Izbori za sobom vuku i velika očekivanja međunarodnog faktora, jer bi, nakon njih, trebalo da dođe do ukidanja taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, ali i povratka za pregovarački sto u dijalogu Beograda i Prištine.

U petak je počela distribucija izbornog materijala iz Centralne izborne komisije (CIK) u opštinske izborne komisije. Riječ je o glasačkim listićima i pratećoj opremi koja će biti korišćena danas, na dan izbora, prenosi Kosovo Online.

Biračka mjesta biće otvorena od 7 do 19 sati.

Sa biračkog spiska izbrisano je 33.779 birača koji su umrli ili onih koji su se odrekli "državljanstva" samoproglašenog Kosova.

Na području Kosova i Metohije, u birački spisak upisano je oko 117.000 Srba, od kojih su skoro polovina upisani u biračke spiskove na području opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Sjeverna Kosovska Mitrovica.

Kandidatske liste u ime srpske zajednice podnijeli su Srpska lista sa 17 kandidata, koalicija "Sloboda" sa šest, Samostalna liberalna stranka sa 13 i Partija kosovskih Srba sa osam kandidata.

Nepravilnosti tokom izbornog dana građani mogu prijaviti Opštinskoj izbornoj komisiji, direktno Centru za žalbe i prijave CIK, kao i brojnim nevladinim organizacijama koje će pratiti glasanje sa oko 33.000 ljudi.

Izbore na sjeveru Kosmeta pratiće 95 posmatrača organizacije "Demokratija na djelu", od kojih 86 na svim biračkim mjestima, zatim četvoro ljudi u mobilnom timu za sve četiri opštine, četiri opštinska koordinatora i glavni regionalni koordinator.

Na sajtu CIK navodi se da je glasanje moguće s kosovskom ličnom kartom, vozačkom dozvolom ili pasošem, kao i s važećom putnom ispravom - bez dodatnog preciziranja zemlje koja ih izdaje.

Predsjednica CIK Valjdete Daka izjavila je prije nekoliko dana da će na izborima na KiM moći da se glasa samo s "kosovskim identifikacionim dokumentima" i upozorila da će svi članovi komisija koji se ne budu pridržavali smjernica o upotrebi identifikacionih dokumenata snositi pravne posljedice.

Na severu Kosova i Metohije, na dan vanrednih parlamentarnih izbora biće angažovano više od 650 policajaca, izjavio je Regionalni portparol kosovske policije Branislav Radović.