BiH praznu fotelju u Savjetu Evrope plaća 1,1 milion KM

  • BiH
  • 12. Oct 2019.

Bosna i Hercegovina, iako nema delegaciju u Vijeću Evrope, ovoj organizaciji je ove godine uplatila više od 1,1 milion maraka, a parlamentarci i analitičari smatraju da za ovu sramotu niko nije kriv osim BiH.

BiH praznu fotelju u Savjetu Evrope plaća 1,1 milion KM

Podsjetimo, parlament BiH bio je u obavezi da šest mjeseci od datuma izbora dostavi imena članova nove delegacije.Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, parlament BiHnije ispoštovao rok koji mu je daloVijeće Evrope, pa je tako BiH u ovoj godini ostala bez delegacije u jednoj od najznačajnijih organizacija čiji je punopravni član.

Dušanka Majkić (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, kaže za "Nezavisne" da je apsurd predstavljati se u Evropi kad BiH nema izvršnu i zakonodavnu vlast.

"Onaj ko nije u stanju da riješi pitanja u svojoj kući, taj se ne može predstavljati na lažan način ili da uradimo kao što rade članovi Predsjedništva BiH, kad odu van, onda se drže za ruke, a čim dođu u zemlju, odmah se pohvataju za vratove. To je istina i sad treba lagati svijet kako smo mi idealna zemlja, pa eto samo je to važno da BiH učestvuje u radu Savjeta Evrope", kaže Majkićeva. Ističe da BiH treba da ispuni uslove da bi se pokazala da je ozbiljna zemlja, a onda je lako formirati delegaciju za Savjet Evrope.

"Sve je u našim rukama", kaže Majkićeva.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, smatra da neispunjavanje obaveza u organizaciji gdje smo punopravni član šaljemo lošu poruku onima čiji član želimo postati, kao na primjer EU.

"Zašto bi neko želio u svom članstvu državu koja u svakom trenutku može prestati konzumirati svoja prava i odbiti učešće u radu", ističe za "Nezavisne" Magazinović.

Njegov kolega iz DF-a Dženan Đonlagić smatra da je to što BiH nema delegaciju velika blamaža i sramota.

"To što nismo uradili nema svoje opravdanje", kaže Đonlagić za "Nezavisne".

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog, ističe za "Nezavisne" da se BiH ponaša kao Norveška koja ima budžet da može ulagati u dobrotvorne svrhe i time finansirati čak i Vijeće Evrope.

"Međutim, to je podatak koji govori o svoj bijedi političkog stanja u BiH, kao državi i kao društvu", rekao je Kukić.

Vehid Šehić, politički analitičar, za "Nezavisne" ističe da je BiH zvanično u Vijeću Evrope, ali nije izabrala svoje delegate i ne može da učestvuje u odlučivanju, ali zato mora da plati članarinu.

"Slična situacija je i s mnogim pozicijama, kao na primjer s gradnjom puteva. Zbog neefikasnosti vlasti mi plaćamo velike kamate na neutrošena sredstva. Njima nije stalo do ove države, oni ne žele da se ponašaju s pažnjom dobrog domaćina jer su oni daleko od tog posla", kazao je Šehić.

Miloš Šolaja, politički analitičar, za "Nezavisne" kaže da je to što BiH nema delegaciju njena krivica, a ne Savjeta Evrope.

"Bilo bi prilično glupo i bespotrebno odustati od plaćanja onoga što nam je obaveza", kazao je Šolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI