Tramp ukida sankcije Turskoj: “Neka se neko drugi bori oko tog krvavog pijeska”

Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je ukidanje sankcija Turskoj nakon što je Ankara pistala na primrje i okončala ofanzivu u sjevernoj Siriji.

REGION I SVIJET

Ova informacija uslijedila je nakon što su se Rusija i Turska dogovorile da produže primirje duž sirijske granice, uz razmještanje ruskih trupa. Turska ofanziva počela je nakon neočekivane odluke predsjednika Trampa da povuče američke trupe sa sjevera Sirije početkom oktobra.

"Neka se neko drugi bori oko tog krvavog pijeska. Sankcije će biti ukinute ukoliko se ne dogodi nešto sa čime nismo zadovoljni! rekao je Tramp, objavila je Bijela kuća.

Dodao je da ga je Turska uvjerila da će prekinuti borbe u regionu i učinit da nedavno dogovoreni prekid vatre postaje trajan, prenosiBlic.

Spasili smo živote velikog broja Kurda, istakao je Tramp i napomenuo da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan čini pravu stvar za svoju zemlju.

Američki lider dodao je da Turska i Sirija moraju osigurati da "Islamska država" ne vrati bilo koji dio teritorije pod svoju kontrolu. Podsjetimo, Vašington je sankcije uveo prošle nedjelje kao odgovor na nedavnu ofanzivu Turske na kurdske borce, koje smatra teroristima, dok je Ankara željela da stvori sigurnu zonu duž sirijske granice.