Novi zakon: Od nove godine razdvojeni traženje posla i zdravstvena zaštita

Nezaposleni koji traže posao prijavljivaće se na Zavod za zapošljavanje. Oni i svi ostali koji su se na Biro javljali da bi imali zdravstveno osiguranje, od 1. januara 2020. prijavljivaće se kod Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Novi zakon: Od nove godine razdvojeni traženje posla i zdravstvena zaštita

Nezaposleni će biti dužni da se Zavodu javljaju svakih 30 dana umjesto na dva mjeseca, dok će Zavod maksimalno i aktivno da se posvetiti njihovom tražnju posla. Naknada za vrijeme nezaposlenosti biće povećana sa 256 maraka na 360 mjesečno, na maksimalno 24 mjeseca.

Novine su to u Zakonu o posredovanju u zapošljavanju koji će na snagu stupiti za nekoliko dana.

- U slučaju odbijanja posla, u svojoj stručnoj spremi, oni će biti skidani sa evidenciju. Isto tako, ukoliko nezaposleno lice ne javlja se redovno na Zavod za zapsošljavanje ono će se u tom slučaju skidati sa evidencije Zavoda za narednih šest mjeseci, nakon isteka tog roka moćiće ponovo da se prijavi na Zavod za zapošljavanje. Značajno je istaći da će za to vrijeme moći da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu obzirom da će zdravstvena zaštita njegova se ostvarivati direktno preko Fonda zdravstvenog osiguranja - istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Dužina trajanja primanja naknade zavisiće od dužine trajanja radnog staža, a ne staža osiguranja kako je to uređeno važećim zakonom. Sredstva neophodna za isplatu uvećanih novčanih naknada nezaposlenih lica biće obezbjeđena u budžetu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Poslodavcima je najvažnije da će se "isčistiti" evidencije Zavoda za zapošljavanje, kako bi se došlo do stvarnog broja onih koji traže posao.

- Nismo bili protiv toga da se poveća naknada, obzirom da su plate porasle, ali nije doboro poslati poruku da može neko u 60-toj godini na neke različite načine da ode u penziju. To je bilo više u zaštitu države, a ne samo u interesu poslodavaca. Zdravstvenom sistemu, školskom sistemu je potrebno da znaju šta u kojoj regiji, gradu ili opštini imaju od nezaposlenih. Vrlo je bilo neozbiljno dovesti stranog investitora sa neispravnim spsikovima Zavoda za zapošljavanje. To je za poslodavce vrlo bitno - naglasio je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Pravo na naknadu imaće i nezaposleni koji su jednostrano otkazali ugovor o radu poslodavcu zbog kašnjenja u isplati plate ili neurednim uplaćivanjem obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje.

Novinu predstavlja propisivanje obaveze privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju da najmanje jednom godišnje Ministarstvu dostave izvještaj o svom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA