Nekadašnji zatvor pretvoren u luksuzni hotel, cena 45 evra za noć

Otkako je zatvor u gradu Fuerstenau na severozapadu Nemačke ponovno otvoren, ali kao hotel, brojni gosti, među kojima i sveže venčan bračni par, dobrovoljno noći u nekadašnjim zatvorskim ćelijama.

Zanimljivosti

Reč je o nekadašnjem zatvoru Fuerstenau čije su male ćelije pretvorene u luksuzne sobe.

Kreveti u ćelijama veličine 90 do 200 centimetara nude visok nivo udobnosti, kaže Verner Pris, predsednik mesne radne grupe za arheologiju i istoriju grada, koja na obnovi nekadašnjeg zatvora radi još od 2015. godine.

Pošto je i sam prespavao jednu noć u 'ćeliji' kazao je da je bilo vrlo udobno i čudesno tiho.

Svi posetioci dobijaju crno-beli prugasti kombinezon da bi boravak zatvoru bio što autentičniji. "Većina ih i upotrebi", kaže Ginter Sponeuer, drugi član radne grupe.

Udruženje gostima planira da ponuditi još jednu atrakciju.

Naime, kani da ih dočeka u obližnjoj policijskoj stanici, da ih veže u lance i da ih do hotelske sobe odvede u otvorenim kolima. Razmišlja se i o instaliranju "stuba srama".

Zatvor u Fuerstenauu izgrađen je 1720. godine. U njegovim su ćelijama bili smešteni brojni osuđeni zločinci, uključujući jednog ubicu, konjokradicu, koji je u Fuerstenauu i pogubljen 1883, kaže Sponeuer.

Šest ćelija pretvoreno je u sobe za goste, a preostale dve ostavljene su u izvornom stanju kako bi ih turisti mogli da posete u sklopu obilaska grada, pojasnio je Pris.

Među njima su ćelija u kojoj je bio smešten ubica, kao i nekadašnja prostorija za kupanje.

Danas zatvor u Fuerstenauu, koji se nalazi na pola puta između Amsterdama i Hamburga, ima šta da ponudi ne samo kada su u pitanju avanturistički nastrojeni turisti, već i onima koji jednostavno traže mesto gde bi prespavali i doručkovali, kaže Pris.

Svi oni koji žele da prenoće u bivšem zatvoru, za to će morati da izdvoje samo 45 evra po noći, ili, ako se odluče za duži boravak i manje, 37 evra za noć.