Hakeri u Bijeljini ukrali 200.000KM sa računa 5 privrednika

Na području Policijske uprave Bijeljina pet privrednika koji posluju sa inostranstvom prijavilo je ukupnu štetu od 200.000 KM koje su hakeri preusmjerili na račune u zemljama Afrike, Azije i bivšeg SSSR-a

Hakeri u Bijeljini ukrali 200.000KM sa računa 5 privrednika

Načelnik ove uprave Žarko Ćosić rekao je danas na konferenciji za novinare da je policija uspjela da vrati novac vlasniku samo u jednom od ovih slučajeva visokotehnološke prevare.

On je upozorio domaće privrednike na ove prevare koje nastaju tokom internet komunikacije sa inostranim partnerima, najčešće mejlovima, o poslovanju i načinima uplate novca.

Prema njegovim riječima, u ovoj komunikaciji može doći do presretanja i mijenjanja sadržaja mejlova i uputstava o plaćanju, što se dešava u posljednje vrijeme, a hakeri iz inostranstva novac prebacuju na neželjene račune račune.

"Takva sredstva, ako se na vrijeme ne uoči izmjena o uputama plaćanja, teško se mogu povratiti i odlaze na račune u zemljama Afrike, Azije, bivšeg SSSR-a, a kao paravan za račune najčešće koriste neku od korespondentnih banaka iz Evrope, najčešće Velike Britanije", rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio domaćim privrednicima daprije realizacije uplate ili isplate sa partnerima iz inostranstva telefonski potvrde način plaćanja iverifikuju uplatu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA