Ko plaća zdravstveno? Pitanje koje je danima mučilo nezaposlene konačno dobilo odgovor

U narednom periodu u Srpskoj će biti predložene izmjene i dopune Zakona o doprinosima, koje će u okviru tog zakona biti terminološki usklađene sa nedavnim izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, a zbog razdvajanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica od Nove godine, najavljuju iz Ministarstva finansija RS.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: RAS Srbija

Kako ističu, način plaćanja za ostvarivanje obaveznog zdravstvenog osiguranja se, međutim, neće mijenjati.

- I dalje ostaje obaveza Republike i jedinica lokalne samouprave da obezbjeđuju, odnosno uplaćuju obavezno zdravstveno osiguranje za lica bez prihoda - navode u Ministarstvu, te podsjećaju da su osobe koje ostvaruju zdravstvenu zaštitu, odnosno obavezno su zdravstveno osigurane, a nisu obveznici doprinosa, već im to pravo obezbjeđuje Republika i jedinica lokalne samouprave, normirana u članu 8. Zakona o doprinosima.
Njima Republika, odnosno opštine, ističu, obezbjeđuje obavezno zdravstveno osiguranje samo u slučaju da po drugom osnovu nisu obavezno prijavljeni na zdravstveno osiguranje.

Obveznici doprinosa u RS su lica koja su dužna platiti doprinos, međutim kod određenih vrsta prihoda to u njihovo ime i za njihov račun čini uplatilac doprinosa.

- Obveznici doprinosa za zdravstveno osiguranje su pobrojani u članovima 3, 5. i 7. Zakona o doprinosima - ističu iz ovog Ministarstva.

Izrada novog zakona, kojim će biti uređeno ovo usaglašavanje sa novim propisima za zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba u RS, ali i ostala pitanja u vezi sa ekonomskom politikom u oblasti doprinosa, planirana je u okviru programa rada Vlade RS i Narodne skupštine RS za ovu godinu.