Ko plaća zdravstveno? Pitanje koje je danima mučilo nezaposlene konačno dobilo odgovor

U narednom periodu u Srpskoj će biti predložene izmjene i dopune Zakona o doprinosima, koje će u okviru tog zakona biti terminološki usklađene sa nedavnim izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, a zbog razdvajanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica od Nove godine, najavljuju iz Ministarstva finansija RS.

Ko plaća zdravstveno? Pitanje koje je danima mučilo nezaposlene konačno dobilo odgovor
FOTO: RAS Srbija

Kako ističu, način plaćanja za ostvarivanje obaveznog zdravstvenog osiguranja se, međutim, neće mijenjati.

- I dalje ostaje obaveza Republike i jedinica lokalne samouprave da obezbjeđuju, odnosno uplaćuju obavezno zdravstveno osiguranje za lica bez prihoda - navode u Ministarstvu, te podsjećaju da su osobe koje ostvaruju zdravstvenu zaštitu, odnosno obavezno su zdravstveno osigurane, a nisu obveznici doprinosa, već im to pravo obezbjeđuje Republika i jedinica lokalne samouprave, normirana u članu 8. Zakona o doprinosima.
Njima Republika, odnosno opštine, ističu, obezbjeđuje obavezno zdravstveno osiguranje samo u slučaju da po drugom osnovu nisu obavezno prijavljeni na zdravstveno osiguranje.

Obveznici doprinosa u RS su lica koja su dužna platiti doprinos, međutim kod određenih vrsta prihoda to u njihovo ime i za njihov račun čini uplatilac doprinosa.

- Obveznici doprinosa za zdravstveno osiguranje su pobrojani u članovima 3, 5. i 7. Zakona o doprinosima - ističu iz ovog Ministarstva.

Izrada novog zakona, kojim će biti uređeno ovo usaglašavanje sa novim propisima za zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba u RS, ali i ostala pitanja u vezi sa ekonomskom politikom u oblasti doprinosa, planirana je u okviru programa rada Vlade RS i Narodne skupštine RS za ovu godinu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA