Gimnazijalci vas pozivaju na predavanje o značaju donacije organa u svrhu liječenja

Godinama unazad svjedoci smo lijepih primjera akcija koje organizuju učenici bijeljinskih srednjih škola kroz realizaciju projekta "Ja, građanin". Ovog puta su gimnazijalci iz IV6 odjeljenja pripremili predavanje o značaju donacije organa u svrhu liječenja, koje će se održati 28. februara od 18 časova u prostorijama Narodne biblioteke "Filip Višnjić".

BIJELJINA

O patofiziološkim mehanizmima različitih stanja koja su indikacija za donaciju organa, kao i o izboru kandidata za donora, zakonskoj regulativi i stanju donorske scene u Bosni i Hercegovini govoriće istaknuti nefrolozi prof. dr Senaid Trnačević i prof. dr Halima Resić, članovi Donorske mreže Bosne i Hercegovine.

"Predavanju će slijediti diskusija sa pitanjima učenika, studenata i ostalih građana, te pozivamo naše sugrađane da nam se pridružite i da se informišu o donaciji organa. Takođe, učesnici će imati priliku i da potpišu donorsku karticu.", saopštili su organizatori predavanja.

Donorska mreža BiH je nevladina neprofitabilna organizacija osnovana 2002. godine, sa ciljem da edukuje stanovništvo o potrebi darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja presađivanjem.

Transplantacijski program u našoj zemlji datira već 45 godina, ali se broj transplantacija poslednjih godina smanjuje.

Podaci Donorske mreže pokazuju da se u BiH godišnje uradi onoliko transplantacija koliko u svijetu svakog sata.