Bijeljinski park zaštićen

Gradski park u Bijeljini ne sme se davati pod zakup jer je zaštićen Prostornim planom RS do 2015. godine kao rekreativno, kulturno, naučno i arhitektonsko dobro.

Bijeljinski park zaštićen
Ovo tvrdi Jelena Kadić, načelnica Sektora za zaštitu prirode u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS, a povod je protest 1.300 mladih Bijeljinaca okupljenih u Fejsbuk grupi „Stop privatizaciji bijeljinskog Gradskog parka". Fejsbukovci tvrde da su opštinske vlasti putem nameštenog tendera dozvolile lokalnom biznismenu Goranu Vasiliću, vlasniku kompanije „Kriška", da usred parka otvori kafanu.

Ona ističe da opština Bijeljina ne sme da menja namenu parka i narušava njegov izgled, jer je sama ideja da se park očuva znak da on ima veliku vrednost.

-Postoje dokumenti u kojima piše da je to izuzetno lep prostor pejzažne arhitekture, da je od izuzetnog značaja za Bijeljinu i njene građane i da niko ne sme da ga menja niti da otvara kafanu. Koncesije i zakupi nisu naš problem, ali ako se menjaju namena parka i njegov izgled, onda jesu - tvrdi Jelena Kadić.

Ukoliko žele da revitalizuju park, zainteresovane strane treba da se jave Zavodu. Međutim, postoji prilično duga i kompleksna procedura i brojne analize da bi se dopustili bilo kakvi radovi jer se sadašnji izgred bijeljinskog lepotana mora sačuvati po svaku cenu.

-Ako se ogluši na naša upozorenja, opština će za to snositi krivicu jer ne poštuje RS i njen prostorni plan - kaže Kadić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA