Odgađaju se Olimpijske igre! Konačna odluka kroz četiri sedmice

Međunarodni olimpijski komitet će vjerovatno da donese odluku o odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju, pošto je pritisak samih aktera, a prije svega važnih nacionalnih komiteta Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izuzetno velik.

REGION I SVIJET
FOTO: Laurent Gillieron/EPA

Na današnjem sastanku Izvršnog odbora MOK saopšteno je da otkazivanje takmičenja nije na dnevnom redu i da ne bi bilo od nikome od pomoći.

To znači da je odlaganje daleko realnija opcija, a konačna odluka bi trebalo da bude donijeta kroz četiri nedelje, piše Mozzartsport.

U međuvremenu Međunarodni olimpijski komitet, iz kojeg su ranije tvrdili da će kalendar biti po planu, zajedno će sa organizatorom samog takmičenja vršiti detaljne procjene razvoja zdravstvene situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Suspenzija nije na dnevnom redu. U svjetlu pogoršavajuće situacije u svijetu, izvršna vlast je danas preuzela prvi korak u planiranju mogućih scenarija. MOK će u saradnji sa Organizacionim odborom Olimpijade, japanskim vlastima i vlašću grada Tokija, započeti razgovore kako bi zaključio ocjenu o razvijajućoj zdravstvenoj situaciji i njenom uticaju na Igre, uključujući i hipotezu o odlaganju. MOK je uvjeren da će ove diskusije biti završene u naredne četiri sedmice i veoma cijeni solidarnosti i saradnju Nacionalnih komiteta i međunarodnih saveza za podršku sportista", stoji u saopštenju MOK.

Španska Kadena SER tvrdi su u opticaju tri termina - kraj 2020, kao i ljeto 2021. ili 2022. godine.