Pitanje Suda i Tužilaštva BiH riješiti kompromisom

  • BiH
  • 11. Feb 2012.

Pitanje postojanja Suda i Tužilaštva BiH, u vezi sa kojima postoje ozbiljni politički sukobi na relaciji Republika Srpska – Federacija BiH, može se riješiti samo kompromisom, ističe ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Pitanje Suda i Tužilaštva BiH riješiti kompromisom

Harčenko je rekao da nema potpune podatke u vezi sa istragom u slučaju "Dobrovoljačka" i dodao da je ovo delikatno pitanje znatno poremetilo odnose unutar BiH.

- Mislimo da je za rješenje potreban objektivan prilaz. Neophodna je potpuna transparentnost tužilaštva i da ljudi znaju o tome šta se desilo. Preduslov je, naravno, da ne dođe svakog puta do pogoršanja odnosa i pojavljivanja dodatnih sumnji - istakao je Harčenko.

Prema njegovim riječima, Rusija smatra da su neophodne dodatne aktivnosti koje vode zatvaranju Haškog tribunala, čime bi bila povećana odgovornost pravosudnih institucija u BiH.

- Svi ključni procesi u Haškom tribunalu pokrenuti su i sada je cilj njegovog zatvaranja realan. S druge strane, Rusija je zabrinuta da u Tribunalu nema neophodne ravnoteže kada je u pitanju vođenje ovih procesa. To je pretpostavka da se pitanje ratnih zločina ne pretvara u dizanje dodatnih nacionalnih tenzija - navodi ruski ambasador za sarajevsku štampu.

On je istakao da je nedopustivo okrivljavati ili prebacivati odgovornost na jedan cijeli narod, dodajući da postoje pojedinci koji treba da odgovaraju za ono što su uradili. Kao član Savjeta za implementaciju mira (PIK) Harčenko smatra da su ispunjeni uslovi za okončanje supervizije Brčko distrikta.

- Znamo da zatvaranje supervizije zahtijeva rješavanje određenih pitanja, ali u svakom slučaju, što se tiče političkih uslova, pa čak i pravnih, oni su ispunjeni. Izdvojio bih posebno doprinos rukovodstva Republike Srpske koje je uoči zasijedanja PIK-a u decembru objavilo mapu, koja je kod nekih otklonila postojeće sumnje - rekao je Harčenko.

Prema njegovim riječima, Rusija na zatvaranje supervizije gleda kao na važan korak u pravcu zatvaranja OHR-a, a sporazum predsjednika političkih stranaka omogućava da se samostalno donose odluke.

- Nakon 14 mjeseci bolje je da je rješenje pitanja poput formiranja Savjeta ministara BiH uslijedilo kompromisom, nego da je to urađeno uključivanjem visokog predstavnika, te korištenjem bonskih ovlaštenja - zaključio je Bocan-Harčenko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 23:00

    17°C
  • 02:00

    17°C
  • 05:00

    17°C
Kiša
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI