Veći broj puteva neprohodan ili zatvoren za saobraćaj

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i jutros je veći broj putnih pravaca neprohodan ili zatvoren, dok se na ostalima saobraća otežano zbog ugaženog snijega i poledice, a dodatne teškoće pričinjava i jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Veći broj puteva neprohodan ili zatvoren za saobraćaj
Na magistralnim putevima Nevesinje - Gacko, Dobro Polje - Miljevina - Brod na Drini, Tjentište - Foča i Foča - Dragočava saobraća se jednom kolovoznom trakom, ali samo za putnička vozila. U toku je čišćenje dionice Nevesinje - Berkovići. Magistralnim putem Gacko - Tjentište preko prevoja Čemerno mogu saobraćati samo vozila za hitne slučajeve i to uz pratnju policije, poručuju iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

On noćas je za putnički saobraćaj prohodan putni pravac Glamoč - Mliništa.

Na putnom pravcu Dobro Polje - Jažići jak vjetar pravi snježne smetove, tako da može doći do zastoja u saobraćaju.

Neprohodni su regionalni putevi Kifino Selo - Ulog preko Morina, Dragočava - Zavait, Bileća - Ljubinje, Jažići - Zelengora, Jelašica - Miljevina, Jažići - Klanci i Nevesinje - Luka, kao i svi lokalni putevi na području Srebrenice. Zbog snježnih nanosa ili lavina zatvoreni su pravci Drvar - Glamoč, Tomislavgrad - Prozor i Jablanica - Posušje.

Na dionici magistralnog puta Jablanica - Mostar saobraća se u organizovanim kolonama uz policijsku pratnju. Otežano, jednom trakom, saobraćaju samo putnička vozila na putnim pravcima Gornji Vakuf - Prozor i Mostar - Gacko.

Na autoputu Klašnice - Čatrnja, zbog niskih temperatura i zasniježenog kolovoza, postoji mogućnost poledice na dionici Mahovljani - Čatrnja.

Dežurne ekipe sa građevinskim mašinama i vozilima rade na pročišćavanju i širenju kolovoza, čišćenju lavina i snježnih nanosa na svim putnim pravcima.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije obavezna je upotreba lanaca. Privremeno se zabranjuje saobraćaj teretnih motornih i priključnih vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobusa na magistralama Brod na Drini - granica RS (Dobrinja) - Kula i Brod na Drini - Gacko

. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata, lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz pratnju policije.

Alternativni pravci u vrijeme trajanja zabrane saobraćaja su magistralni putevi Sarajevo - Ljubogošta, Ljubogošta - Podromanija, Podromanija - Mesići, Mesići - Ustiprača, Ustiprača - Foča. Vozačima se savjetuje da, ukoliko ne mogu da odgode putovanje, voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putnim pravcima Bihać - granični prelaz Izačić i Bihać - Bosanski Petrovac zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne mase. Granični prelazi Deleuša i Klobuk, prema Crnoj Gori zatvoreni su za saobraćaj, dok se saobraćaj na prelazim Hum - Šćepan Polje odvija jednom kolovoznom trakom.

Na ostalim graničnim prelazima saobraća se nesmetano i bez zadržavanja.

Auto-moto savez RS podsjeća da je sva vozila stavio na raspolaganje Ministarstvu saobraćaja i veza RS, Republičkoj upravi Civilne zaštite, Policiji RS, lokalnim zajednicama i stanovnicima da bi pomogli u izvlačenju i uklanjanju vozila zatrpanih snijegom ili vozila koja iz bilo kojeg drugog razloga ometaju nesmetano čišćenje saobraćajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA