Srpska će strpljivo čekati održavanje referenduma

Referendum na kojem će se stanovnici Republike Srpske izjasniti da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH biće raspisan za nekoliko mjeseci, izjavio je juče predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) Igor Radojičić.

Srpska će strpljivo čekati održavanje referenduma

On je rekao da je potpisao Odluku o raspisivanju referenduma i zaključke koji su u srijedu uveče usvojeni na posebnoj sjednici NSRS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Procedura prolaska svih akata u Vijeću naroda i Ustavnom sudu RS može trajati oko dva mjeseca poslije čega će se znati šta je pravosnažno, a šta nije. Mi ćemo strpljivo čekati dan održavanja referenduma - rekao je Radojičić.

On je istakao da je zbog toga nemoguće precizirati datum referenduma, jer su svi rokovi fluidni.

- U slučaju da bude stavljen veto u Vijeću naroda sve ide na Ustavni sud RS i tek ako ta institucija ocijeni da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda odluka se objavljuje i stupa na snagu - rekao je Radojičić i dodao da će se referendum organizovati prve nedjelje po isteku 45 dana poslije stupanja odluke na snagu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Radojičić je ocijenio da sve negativne izjave i saopštenja "boluju od stereotipa, koji ne polazi od problema u pravosuđu BiH, već od pristupa da je sve što je nametnuo visoki predstavnik samo po sebi dato i odlično i ništa se ne može mijenjati".

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je juče da će Srpska nastaviti da vodi svoju poznatu politiku bez obzira na reakcije međunarodne zajednice.

- Ne očekujem da će stranci nasjesti na priče iz sarajevskog političkog kruga kao u slučaju FBiH kada su na očigledne laži kako tom entitetu prijeti propast doveli do nezakonitog ponašanja visokog predstavnika. Sad se može zaključiti da to nije tako - rekao je Dodik i dodao da odluka o referendumu nije ništa drugo do demokratsko izjašnjavanje naroda o pitanju koje je "mimo naše volje postavljeno na dnevni red".

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da će Vlada, kada prođe sva procedura u vezi sa stupanjem na snagu odluke o raspisivanju referenduma, preduzeti sve aktivnosti kako bi se on održao.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija naglasio je da još nisu napravljene procjene koliko bi koštala organizacija referenduma, ali da će novac biti obezbijeđen na vrijeme.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da se referendumom ništa ne može rješavati, jer se tim metodama samo destabilizuje situacija.

Donošenje odluke o raspisivanju referenduma izazvalo je negativne reakcije predstavnika međunarodne zajednice. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko naglasio je da je podsticanje NSRS da pokrene proces protiv suštinskog dijela Dejtonskog sporazuma neodgovorno.

- Siguran sam da će se međunarodna zajednica izjasniti protiv referenduma. Entitet ne može mijenjati ili rušiti institucije koje postoje na nivou države poput Tužilaštva i Suda BiH. To ne dolazi u obzir - rekao je Incko, navodeći da referendum slabi pravnu državu.

Ambasada SAD u BiH osudila je odluke parlamenta Srpske, navodeći da one dovode u pitanje legitimnost pravosudnih institucija BiH.

- Smatramo da su te aktivnosti nezakonite, antidejtonske i izvan nadležnosti NSRS - istakli su u američkoj ambasadi.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak rekla je da je očekivala usvajanje odluke jer "niko nije zaustavio Dodika na vrijeme".

Pak je kazala da se na taj čin mora odgovoriti "na drugačiji način, kako se već nekada ranije odgovaralo".

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi izjavio je da EU snažno podržava rad Suda, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i jačanje institucija za sprovođenje zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA