I Belgija i Italija obustavile upotrebu hidroksihlorokina

Italija i Belgija danas su, nakon što je to učinila Francuska, obustavile upotrebu hidroksihlorokina za liječenje pacijenata oboljelih od kovida-19 usljed pitanja oko bezbjednosti ovog lijeka za malariju.

REGION I SVIJET
FOTO: AP

Francuska je nešto ranije ukinula dekret kojim je omogućeno bolničkim ljekarima da daju lijek, dok je italijanska Agencija za lijekove suspendovala dozvolu za upotrebu "hidroksihlorokina" van kliničkih testiranja.

Belgijska Agencija za medicinu upozorila je da se ovaj lijek ne koristi za liječenje oboljelih od kovida-19, sem unutar registrovanih kliničkih testova.

Potezi tri zemlje koje su među najteže pogođenim pandemijom uslijedili su nakon odluke Svjetske zdravstvene organizacije da zbog bezbjednosnih razloga suspenduje veliko testiranje "hidroksihlorokina".

Britanski medicinski žurnal "Lanset" pisao je ranije da pacijenti koji primaju "hidroksihlorokin" imaju povećanu stopu smrtnosti od srčanih udara.

Američki predsjednik Donald Tramp i još neki zvaničnici zastupali su upotrebu "hidroksihlorokina" tokom prethodnih mjeseci kao mogućeg lijeka protiv oboljenja koje izaziva virus korona.

Protiv kovida-19 još ne postoji vakcina ili lijek. Ovo oboljenje odnijelo je širom svijeta više od 350.000 života.