Najmanji zatvor na svijetu, za pijane vozače bicikala i traktora

Majušni Sark u sklopu Kanalskih ostrva, najmanji je zatvor na svijetu koji još uvijek radi. Ili, barem tako tvrdi lokalno stanovništvo na ovom jugozapadnom ostrvu u La Manšu koji se prostire na tek 5,45 kvadratnih kilometara u neposrednoj blizini Normandije.

Najmanji zatvor na svijetu, za pijane vozače bicikala i traktora
FOTO: Wikipedia

Zatvor ima tek dvije ćelije bez prozora, a izgrađen je 1856. godine za manje prestupnike. Tačnije, za one čiji se "zločin" može kazniti s maksimalno dva dana zatvora.

Na primjer, jedna od prvih zatvorenica u 19. vijeku bila je sobarica ugledne dame s ostrva kojoj je ukrala šal.

Počinioce svih ozbiljnijih zločina koji iziskuju dužu zatvorsku kaznu vlasti šalju na obližnje ostrvo Gernzi, prenosi CDM.

Iako na Sarku živi oko 500 ljudi, dva policajca na ostrvu tvrde da imaju iznenađujuće mnogo posla. Najčešće kriminalne aktivnosti obuhvataju preprodaju droga, nasilne akte izazvane pijanstvom ili vožnju pod uticajem opojnih sredstava.

Vožnja automobilima zabranjena je na Sarku, a problematični deo lokalnog stanovništva ili povremenih gostiju pod dejstvom alkohola uglavnom voze bickle, traktore i kočije sa konjima.

Poslednji "ozbiljan" zločin desio se 1990. godine kada je nezaposleni nuklearni fizičar iz Francuske po imenu Andre Žardes došao na ostrvo s premisom da je on novi gospodar Sarka. Mahao je poluautomatskim oružjem, ali vrlo je brzo bio svladan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA