UGOSTITELJI PORUČILI: Doći će do otpuštanja radnika, predložene mjere mogu pomoći

Ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjescima, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turzima, biće prinuđeni da otpuste dio od 15.000 radnika koji direktno rade u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Srpskoj navodi se u dopisu Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva HORECA RS koje je upućeno Vladi RS.

UGOSTITELJI PORUČILI: Doći će do otpuštanja radnika, predložene mjere mogu pomoći

Nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma suočeni su sa drastičnim padom prihoda. U odnosu na prva dva mjeseca ove godine, prihodi kafana i restorana brze hrane pali su za 30 odsto, većih restorana oko 50 odsto, a hotela i turističkih agencija preko 90 odsto.

- Ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjescima, poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turzima, biće prinuđeni da otpuste dio od 15.000 radnika koji direktno rade u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Srpskoj. Treba naglasiti da zbog virusa korona pojedini dijelovi ugostiteljstva kao što su noćni klubovi i svadbeni saloni još uvijek ne rade, navode iz HORECA RS.

Svjesni epidemiološke, i ukupne situacije u društvu i ekonomiji Republike Srpske, Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva predložio je Vladi Republike Srpske i svim nadležnim institucijama mjere koje će, sigurni smo pomoći i spasiti ovu privrednu granu i to:

1. Izmjenu Zakona o doprinosima Republike Srpske po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva, u skladu sa klasifikacijom djelatnosti Republike Srpske, na period od najmanje 12 mjeseci počev od 01.08.2020. godine.

2. Da Savjet ministara Bosne i Hercegovine donese odluku i otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i Evropske unije, koji bi bili dužni poštovati preporuke i epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija.

3. Izmjenu Zaključak o regulisannju radnog vremena ugostiteljskih objekata br. 38-3/20 na način da se produži radno vrijeme radnim danom do 24.00, a vikendom do 01.00 časova, uz obavezno poštovanje mjera za prevenciju virusa korona

4. Hitno smanjenje cijena i promjenu tarifnih grupa kad je u pitanju električna energija na način da se subjekti sa većom potrošnjom električne energije prebace u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, a da se restoranima i kafićima cijena struje obračunava kao za domaćinstva na period od minimum 12 mjeseci.

5. Hitno iznalaženje rješenja da se obeštete i subvencioniraju noćni klubovi i svadbeni saloni kojima je još uvijek zabranjen rad.

6. Pozivamo sve inspekcijske organe da vrše redovnu kontrolu primjene propisanih mjera i radnog vremena bez izuzetaka, a vlasnike svih ugostiteljskih objekata da se striktno pridržavaju svih mjera kako se ne bi doveli u situaciju ponovnog zatvaranja objekata.

7. Omogućavanje većim restoranima prijem većeg broja osoba poštujući propisane mjere za distanciranje i sve ostale mjere koje se odnose na zaposlene i goste (trenutno propisano 50 osoba).

8. Obustavu naplate svih lokalnih taksi od strane lokalnih zajednica za 2020 godinu (taksu na zauzeće javnih površina -ljetne bašte i parkinga, taksu za isticanje naziva firme i reklama, gradsku i opštinsku komunalnu taksu i ostale takse),

9. Iznalaženje mogućnosti dodatnih vaučera za punoljetne građane od strane loklsnih zajednica koji bi se trošili u lokalnim zajednicama u svim ugostiteljskim objektima a ne samo u smještajnim,

10. Marketinšku kampanju u RS i regiji po uzoru na „Kupujmo domaće" koja bi dovela turiste u RS a što bi posljedično dovelo i do veće potrošnje domaćih proizvoda pa bi korist imale i druge prateće privredne grane.

- Ovim putem apelujemo na sve poslodavce iz oblasti turizma i ugostiteljstva kao i zaposlene radnike da se striktno pridržavaju propisanih mjera kako bi od Republike Srpske i Bosne i Hercegovine stvorili epidemiološki bezbjedno područje, što bi, sigurni smo, dovelo do ublažavanja mjera i dolaska većeg broja turista. Dosadašnja saradnja sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Sprske, Institutom za javno zdravlje Republike Srpske, Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privrednom komorom Republike Srpske dala je rezultate u dijelu mjera za poboljšanje uslova poslovanja i sigurni smo, da samo zajedno možemo doći do rješenja koja će omogućiti ugostiteljstvu i turizmu da opstane i razvija se na dobrobit svih, poručili su iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva HORECA RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA