"Ako se situacija dodatno iskomplikuje, moguće jače mjere u RS"

Ukoliko se situacija sa virusom korona bude dodatno usložnjavala uslijediće restriktivnije mjere, ne samo u Hercegovini, već i u cijeloj Republici Srpskoj, zavisno od lokalnih zajednica i žarišta koja potencijalno mogu da izbijaju.

"Ako se situacija dodatno iskomplikuje, moguće jače mjere u RS"

Ovo je zaključeno u Trebinju, na sastanku ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa načelnicima i predstavnicima opština i grada istočne Hercegovine, kao i direktorima zdravstvenih ustanova regije Stare Hercegovine.

Napominjući da se situacija u istočnoj Hercegovini u posljednje vrijeme usložnjava, ministar Šeranić je kazao da je normalna i situacija da se povećava broj lica u riziku da obole od srednje teških i teških komplikacija ove bolesti, pa je trenutno i situacija drugačija nego je to stvar u ostatku Republike Srpske.

"Mi pratimo broj lica koja su u bolnicama, zbog čega ja i jesam trenutno ovdje, ali situacija varira od područja do područja, pa se dešavala i situacija u Modriči koja je lokalizovana, situacija u Doboju, gdje je dosta manji broj oboljelih, pa smo imali situaciju sa Kostajnicom, Prijedorom, pa se i tamo snižava broj pacijenata, tako da je to način širenja virusa, ali se situacija ipak drži pod nadzorom", kazao je Šeranić, ističući da se zdravstveni radnici raspoređuju po terenu.

U tome kontekstu je objasnio da će se i zdravstveni radnici u Hercegovini raspoređivati gdje budu potrebni i najavio da će se u tom smislu pomoći ljubinjskom Domu zdravlja, a da se kroz reorganizaciju rada pomaže rasterećenju onih zdravstvenih ustanova koje su trenutno prepune, poput Bolnice Trebinje, dok će se samo građanstvo edukovati i dobijati uputstva o ponašanju preko medija.

"Direktor Bolnice Nevesinje je zadužen da uradi jedan presjek mogućnosti starog objekta bolnice, kako bi zajedno sagledali šta je potrebno da se taj objekat stavi u funkciju buduće COVID bolnice i da sagledamo kako obezbijediti ljudstvo za tu vrstu rada, jer bi ona bila regionalnog karaktera, u narednoj sezoni od oktobra do aprila", kazao je ministar Šeranić, dodavši da će u svim lokalnim zajednicama Srpske biti urađena procjena rizika od ovog virusa, dok će lokalni krizni štabovi pratiti situaciju u vezi sa izolacijom i eventualno, nakon ukidanja karantina, formirati nove za lica koja nemaju uslove za samoizolaciju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao spremnost na svaku vrstu saradnje svih hercegovačkih lokalnih zajednica, koje su i do sada djelovale kompaktno.

"Mi smo i na ovom sastanku zaključili da je situacija praćena u najboljem mogućem vidu na području Hercegovine i provodili mjere sa republičkog nivoa, ali smo svjesni da možem na nivou svojih zajednica donijeti i restriktivnije mjere, što ćemo u narednom period procjenjivati", kazao je Ćurić, napominjući da je u Trebinju primijetan i veliki broj turista koji se takođe moraju upoznavati sa svim donesenim mjerama.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić je napomenuo da je zdravstveni sistem u Republici Srpskoj nedjeljiv i da jednako pomaže svima.

"Mi imamo određen broj testova i nikada nismo prekidali testiranje, a spremni smo i da primimo sve one pacijente kojima bude neophodna pomoć, dok je na nama da se snalazimo na koji način to da radimo, i pored redovnog sistema zdravstvene zaštite koju obezbjeđujemo", kazao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA