Ukupno slučajeva
362 (+3)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Bijeljinka na planinskim vrhovima Evrope!

Anđelija Đukić za portal Bijeljina danas, ispričala je svoju priču o ljubavi prema alpinizmu, trčanju i porodici.

BIJELJINA

"Ko traži cilj, ostaće prazan kada ga dosegne. Ko pak nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi".

Ovo su riječi svjetski priznatog alpiniste Nejca Zaplotnika, koje su postale zaštitni moto svih planinara. Još jedna novina koju smo čuli u planinarskom riječniku, je da se „planina nikada ne osvaja, ona osvaja vas".

O tajnama ovog sporta razgovarali smo sa Semberkom koja se otisnula u svijet visokih planina, gdje su je osvojili vrhovi širom Evrope. Pored planina voli polumaraton, trči ultra trail, kao mala trenirala džudo, a danas je uspješna poslovna žena, diplomirami ekonomista, zaposlena.

Anđelija Đukić iz Bijeljine je uspjela sve ovo uraditi, a kaže tek je počela.

- Svi se pitaju odakle djevojka iz ravnice, da se penje po tamo nekim planinama. Možda se u meni probudila genetika. Moja porodica je porijeklom iz Crne Gore, pa možda se odatle javila ljubav prema ovim sportovima. Kao mala trenirala sam džudo, gdje sam stekla tu neophodnu disciplinu, koja mi je poslužila kasnije. To je osnov svega. Prije nepune četiri godine postala sam član PED „Majevica" i krenula planinskim stazama, počinje priču Anđelija za portal Bijeljina Danas.

Nakon što je osvojila najviši vrh Majevice (523 m), kreće u nove izazove. Na još 28 vrhova u Evropi Anđelija je uspjela da se popne. Prijatelji iz Crne Gore, iz PK "Visokogorci Crne Gore", pomažu joj da sa njima putuje Evropom. Najviši vrh gdje se popela je Marmolada Punta Penia (3343 m) u Italiji, zatim naviši vrh Balkana, Musala (2925m), a bilo je i onih nešto nižih, Moldoveanu (2544), na Karpatima, Prokletije (2139), a vrhovi Tatri u Poljskoj, Maglića, Treskavice, Durmitora... samo su neki gdje je ova Semberka pravila „selfije".

- Za mene, definitivno, najveći izazov je bila Ferata na Veležu. To je stijena visoka 500 m, uređena i obezbjeđena za alpinistički smijer, a trebalo nam je oko 7 sata da se popnemo na vrh. Sam silazak sa Veleža trajao je preko 10 sati, tako da je ovo nekako na mene do sada ostavilo najveći utisak. Nemoguće je opisati taj osjećaj kada ispunite taj trenutni cilj, kada se popnete, povežete se sa prirodom, sa samim sobom, prelazite neke granice, pobjeđujete strahove, jednostavno postajete jači, samopuzdaniji. Da bi bio dobar planinar morate biti „upenjani" to je izraz koji koristimo, morate što češće da se penjete, ističe Anđelija.

U ovom sportu postoje planinari, visokogorci i alpinisti. Anđelijin cilj, kao i svih u ovoj priči, je postati alpinista. Ove godine su trebali na Alpe, na vrh preko 4.000 m, ali zbog pandemije nisu otišli.

Do sada je trčala 12 polumaratona, i pet Ultra trail trka, specifične trke u kojima se krećete po nepripremljenoj stazi, često i planinskim stazama, a najveći utisak ostavo je onaj kada je trčala od centra Nikšića do manastira Ostrog.

- Ovo je sport u kojem najviše rade emocije. Kada se popnete na planinu, istrčite trku, neopisivo je. Neko od nas počne da plače od sreće, obično u glavi svoj uspjeh posvetimo nekome, ali u svakom slučaju osjećanja su pomiješana. Ima još jedno pravilo u ovom sportu, a to je da si se popeo na vrh, tek onda kad siđeš, jer je silazak mnogo opasniji od penjenja, sa emocijama priča Anđelija.

Naravno da sve ovo ne bi moglo da se ostavri da nema podršku porodice, okoline, prijatelja, poslodavca.

- Zemlja ima četiri strane a moja ima 6 strana. Nas u porodici ima šestoro, četiri sestre i dva brata, to su moje strane, a kao centar svega je naš otac koji nam je uvijek davao maksimalnu podršku. Da nema njih teško da bi se sve ovo ostvarilo. Ovo je postao moj stil života, želim da tako i ostane. Premlada sam i prekratko u ovome da mogu reći da sam postigla najveći uspjeh u životu. Oni tek slijede, završava svoju priču Anđelija Đukić, visokogorac iz Semberije.

Nadamo se da ćemo uskoro razgovarati sa jednim alpinistom iz Semberije i razbiti tabu da alpinisti dolaze samo sa visokih planina. I naravno priču završavamo onako kako smo i počeli.

„Ne penji se na vrh planine da bi te video cijeli svijet, nego da bi ti video cijeli svijet"