Postoji mogućnost dogovora u Domu naroda parlamenta BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da postoje određene sličnosi u stavovima stranaka iz Srpske i nekih stranaka iz Federacije BiH kada je riječ o provođenju presude "Sejdić i Finci" u Domu naroda parlamenta BiH.

Postoji mogućnost dogovora u Domu naroda parlamenta BiH

Radojičić je rekao da su svi saglasni da Dom naroda treba da bude proširen članovima koji nisu iz konstitutivnih naroda, a da se razlike u viđenju odnose na broj delegata, način izbora, kao i da li treba povećavati broj predstavnika konstitutivnih naroda.

On je ocijenio da se "na temi Doma naroda može graditi blagi optimizam za mogući dogovor ili saglasnost većine političkih partija u BiH".

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH stavovi političkih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH su potpuno udaljeni .

"Republika Srpska predlaže da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz Srpske bez nacionalne odrednice, dok su stavovi stranaka iz Federacije BiH da se bira predsjednik BiH i da se mijenjaju nadležnosti", pojasnio je Radojičić.

Radojičić je dodao da teško da će do 12. marta biti postignut dogovor o presudu u predmetu "Sejdić i Finci" kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH.

Privremena zajednička komisija parlamenta BiH do kraja prošle godine nijeposigla bilo kakav stepen saglasnosti potreban za predlaganje amandmana na Ustav BiH kojima bi nacionalnim manjinama bilo omogućeno da se na izborima kandiduju za sve funkcije u BiH, navodi se u Informaciji o aktivnostima na provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH, koju je danas predstavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zbog toga je produžen mandat ove komisije do 12. marta kako bi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bili predloženi amandamani na Ustav BiH.

Privremena komisija je u ovoj godini dobila zvanične prijedloge amandmana na Ustav BiH pojedinih članova komisije u ime političkih partija kojima pripadaju, stoji u navedenoj Informaciji.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS predložio je usvajanje šest zaključaka kojim se podržava provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

25°

  • 14:00

    25°C
  • 17:00

    25°C
  • 20:00

    22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

61 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

320 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 11:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI