Ukupno slučajeva
4196 (+17)
Preminuli
130 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Preminuo vajar Miodrag Živković, autor spomenika palim borcima Semberije

Miodrag Živković, skulptor, penzionisani profesor Fakulteta primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu, rođen 1928. godine u selu Leskovac u Srbiji, autor Spomenika borcima Semberije u proteklom Odbrambeno - otadžbinskom ratu, umro je u 93. godini života.

BIJELJINA

Živković je poznat po najznačajnijim skulpturama i spomenicima koje je realizovao u bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Australiji, Čileu, Gabonu. Najznačajnija njegova djela su: Spomenik Bitke na Sutjesci, Spomenik strijeljanim đacima u Kragujevcu, Spomenik na Kadinjači, Spomen - kosturnica u Gonarsu, Spomenik i trg jugoslovenskom useljeniku, Punta Arenas, Čile, Skulptura Vuka Stefanovića Karadžića u Loznici, Spomenik pilotima braniocima Beograda 1941. Godine, u Beogradu, Skulptura „Svetitelj Sava" u Prijepolju i brojni drugi. Izlagao je na Bijenalu u Veneciji 1980. godine.

Bio je počasni građanin Kragujevca, Punta Arenasa u Čileu i Gonarsa u Italiji.

Objašnjavajući početkom 2000. godine reporteru „Semberskih novina" osnovnu ideju i temu spomenika koji je izradio u Bijeljini, Živković je izjavio da je „ovo vrijeme drugačije, složenije i na njega se mora gledati drugačije nego što se gledalo u zadnjih pedeset godina".

„To je borba za ognjište, za duhovnost, za tradiciju i vjeru. To je bilo osnovno polazište za stvaranje idejne koncepcije spomenika. Drugi faktor je prostor Trga. Ovo je jedan prelijep prostor, trg kakav treba tražiti. To je urbano jezgro Bijeljine i trebalo je dobro postaviti i sam objekat spomenika. Došao sam na ideju da to bude neka vrsta „kapije" - spomenika kroz koju čovjek može da prođe, da ga dotakne, da se saživi s njim. Trg treba da bude mjesto okupljanja ljudi, kao što je uvijek i bilo. To treba da bude i polazište i mjesto na koje se čovjek vraća", pričao je u junu 2000. godine u Bijeljini Miodrag Živković, dva mjeseca nakon postavljanja ovog spomen - obilježja na bijeljinski trg.

Osim spomenika u Bijeljini, Živković je radio i spomenike u Prijedoru, Brčkom, Mrkonjić Gradu, Derventi, Modriči, koji su posvećeni poginulim borcima Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno - otadžbinskom ratu.