Ukupno slučajeva
562 (+3)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Srednjoškolaci u ulozi novinara

Učenik Čedomir Milanović iz Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ iz Ugljevika autor je najboljeg rada u okviru „Škole novinarstva za srednjoškolce“ koju drugu godinu zaredom organizuju „Semberske novine“.

BIJELJINA

Osim njega, sa novinarima najstarijeg štampanog medija u Semberiji tokom sedam dana družiće se i Aleksandra Babić i Dragoslav Petrović iz bijeljinske Tehničke škole i Anđela Kovačević iz Poljoprivredne i medicinske škole.Prema riječima Dušanke Gavrić iz „Semberskih novina", škola novinarstva za srednjoškolce pokrenuta je krajem prošle godine, kao dio projekta „Mali novinar".

- Pripremali smo se za drugi ciklus projekta „Mali novinar" u kojem učestvuju osnovci, ali smo došli na ideju da kontaktiramo Aktiv direktora srednjih škola i umjesto osnovaca pozovemo srednjoškolce. Priliku da pošalju svoje radove i pohađaju školu novinarstva, imali su đaci srednjih škola iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara - navela je Gavrićeva.

Ona je istakla da su srednjoškolcima ponuđene dvije teme o kojima su mogli da pišu - „Veliki ljudi sa naših prostora" i „Mladi i budućnost".

- U redakciju je stiglo više od 30 radova, a žiri je izabrao četiri najbolja. NJihovi autori će se sedam dana družiti sa zaposlenima u „Semberskim novinama", učiti od profesionalaca, pratiti događaje na terenu, pisati vijesti, a možda će se neki od njih opredijeliti da im novinarstvo bude budući poziv - dodala je Gavrićeva.

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu LJubica Mlađenović naglasila je da Gradska uprava podržava projekte čiji je cilj promocija talentovanih mladih ljudi.

- U dokumentu Omladinska politika Grada Bijeljina posebna pažnja je posvećena izvrsnosti mladih, a ovih četvoro srednjoškolaca pokazalo je talenat za pisanje različitih novinarskih formi. Drago mi je da smo im pomogli da iskažu svoja razmišljanja, ali i doprinesu promociji našeg grada - poručila je Mlađenovićeva.

Sedamnaestogodišnji Dragoslav Petrović, učenik Tehničke škole „Mihajlo Pupin" iz Bijeljine, pisao je o poznatom fudbaleru Luki Joviću i počecima njegove profesionalne karijere.

- Iako završavam Tehničku školu i planiram da upišem fakultet tehničke struke, zainteresovala me je „Škola novinarstva". Uglavnom čitam vijesti na internetu, manje pratim klasične medije, a očekujem da ću u redakciji „Semberskih novina" steći nova znanja iz oblasti novinarstva - kaže Petrović.

„Semberske novine" u oktobru će obilježiti 40 godina postojanja, a projekat „Mali novinar" pokrenut je krajem 2018. godine, uz podršku Gradske uprave Grada Bijeljina.