Gandijeve naočare "zaboravljene" u poštanskom sandučetu, biće na aukciji

Par naočara koje su pripadale Mahatmi Gandiju biće ponuđen na aukciji nakon što su ceo vikend "provele" u futroli koja je napola virila iz poštanskog sandučeta jedne engleske aukcijske kuće.

Gandijeve naočare "zaboravljene" u poštanskom sandučetu, biće na aukciji
FOTO: Shutterstock

Osoblje aukcijske kuće 'East Bristol Auctions' pronašlo ih je u ponedeljak u običnoj futroli u svom poštanskom sandučetu.

Aukcionar Endru Stouv je kazao da su naočare, koje bi na aukciji moglepostići cenuvišuod 15.000 funti, najvredniji predmet u posedu njegove aukcijske kuće.

Dodao je da je vlasnik naočara "zamalo doživeo srčani udar" kadmu je rekao njihovu vrednost.

"Neko ih je u petak uveče ubacio u naše poštansko sanduče. Onde su ostale doponedeljka, a futrola je napola virila iz sandučeta.Jedan od mojih kolega predao mi je futrolu, kazavši da u pisanoj poruci piše kako je reč o Gandijevimnaočarama", rekao je Stouv.

"Bacio sam pogled na naočare, pročitao poruku i pomislio kako je to baš zanimljivo, te nastavio s ostalim dnevnim zadacima. Ali, kad sam krenuo istraživati, zamalo sam pao sa stolice otkrivši da su pozlaćene naočare okruglih okvira kakve jenosio harizmatični indijski borac za ljudska prava uistinu pripadale Gandiju. Nazvao sam mladića koji nam ih je poslao u futroli i rekao bihda je zamalo doživeo srčani udar kad sam mu kazao koliko vrede", rekao je Stouv.

Mladić koji je poslao naočare Stouvu je otkrio da se one u njegovoj porodici prenose s generacije na generaciju, a doneo ih je rođak koji je Gandija upoznao tokom posete Južnoj Africi dvadesetih godina prošlog veka.

"Proverili smo datume i sve se podudara, čak i datum kadje Gandi počeo nositi naočare. Reč je o jednim od prvih koje je nosio, jer je dioptrija prilično mala", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA