50 odsto smanjena potražnja za bh. radnicima u Sloveniji

  • BiH
  • 11. Aug 2020.

Usljed posljedica virusa korona, potražnja za bh. radnicima u Sloveniji smanjena je za 50 odsto, rečeno je "Nezavisnim" u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

50 odsto smanjena potražnja za bh. radnicima u Sloveniji

Prema riječima Borisa Pupića, stručnog saradnika za odnose sa javnošću Agencije, uprkos ovim brojevima, i dalje se obavlja posredovanje za sve naše radnike koji imaju završenu srednju školu kad je u pitanju zapošljavanje u Njemačkoj, te za sva zanimanja kad je u pitanju Slovenija. Kaže da je obim posredovanja manji nego proteklih godina, jer je smanjena potražnja za radnicima u Sloveniji te zbog činjenice da su ambasade bile zatvorene.

"Prema posljednjim podacima za Sloveniju, mi smo s krajem aprila imali 2.771 izdatu radnu dozvolu, nasuprot 5.265 u istom periodu 2019. godine.

Što se tiče Njemačke, tu je potražnja za radnicima ista, ali je broj posredovanja manji zbog toga što Ambasada nije dugo radila i tek su u drugoj polovini jula počeli raditi i izdavati radne vize. S krajem jula bilo je izdato 286 radnih dozvola nasuprot 421 dozvole u istom periodu prošle godine", rekao je Pupić za "Nezavisne".

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, u svim zemljama zapadnog Balkana očekuje se recesija zbog smanjene potražnje iz inostranstva. Osim smanjene potražnje za domaćim radnicima u inostranstvu i mjera ograničavanja kretanja, probleme u našem regionu će, prema njihovim podacima, izazvati i smanjenje doznaka iz inostranstva, koje su prošle godine BiH donijele oko deset odsto ukupnog BDP-a.

"Domaćinstva će biti pogođena smanjenim doznakama, za koje očekujemo smanjenje za najmanje deset odsto u poređenju s godine na godinu, a u Srbiji i Crnoj Gori se očekuje pad od gotovo 20 odsto", kažu u Svjetskoj banci.

U posljednjem dostupnom Ekonomskom izvještaju Evropske komisije za naš region istakli su da su u prvom kvartalu doznake za BiH od dijaspore porasle za 3,6 odsto u odnosu na isti period lani, ali u prvom kvartalu se još nisu osjetili efekti krize.

Koliko će doznake uticati na popravljanje ekonomske situacije u regionu usljed manjeg zapošljavanja naših radnika u zemljama EU, govori i podatak koji je prošle sedmice objavila američka agencija za rejting "Standard&Poor's" da će za oporavak ekonomija zapadnog Balkana biti presudno povećanje doznaka u narednom periodu.

"Ekonomije regiona bi se mogle vratiti na nivo iz 2019. godine u 2022. godini uz povećanje turizma i doznaka iz inostranstva. Naše procjene zasnovane su na pretpostavci da će do kraja naredne godine vakcina biti široko dostupna", naglasili su oni.

Na ove podatke mogu se osloniti podaci koje je objavila i Agencija za statistiku BiH o velikom padu broja turista u BiH. Naime, kako su objavili, u prvoj polovini godine, u BiH je bilo oko 210.000 turista, što je za čak 70 odsto manje nego lani u istom periodu. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 32,6 odsto, zatim iz Srbije 20,3 odsto, Slovenije 6,1 odsto, Turske četiri odsto, Crne Gore 3,7 odsto, Njemačke tri odsto, Kine 2,3 odsto te Italije i Austrije sa po dva odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili ukupno 24 odsto noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA