“Fejsbuk” kupovina urušava privredu

Zaštitnici potrošača u Republici Srpskoj zatrpani su pritužbama građana koji su prevareni na društvenim mrežama jer su im umjesto telefona i garderobe, koje su naručili od “Fejsbuk” ili “Instagram” prodavaca, u paketima stizale cigle i stare krpe.

“Fejsbuk” kupovina urušava privredu

U udruženjima za zaštitu potrošača upozoravaju na sve češće obmane na društvenim mrežama i ističu da tamo cvjeta siva ekonomija.

- Kupovina putem društvenih mreža urušava domaću privredu. Iz dana u dan dobijamo pritužbe prevarenih potrošača, kojima na kućne adrese stiže sve i svašta, samo ne roba koju su naručili. Osim što su bacili novac i kupili mačka u džaku, ne mogu da izvrše reklamaciju, jer nemaju račun - istakla je izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić. Naglasila je da treba praviti razliku između kupovine putem interneta od registrovanih prodavaca i kupovine putem društvenih mreža.

- Postoje butici, sportske radnje, pa čak i prehrambene prodavnice, kod kojih je moguće kupiti proizvode putem interneta. Međutim, problem nastaje kod kupovine putem društvenih mreža, koje su ogromno sivo tržište na koje stalno ukazujemo inspekciji, a tu ima posla i za policiju - istakla je za "Glas Srpske" Marićeva.

Dodala je da kupci često na tim profilima na kojima naručuju proizvode ne mogu pronaći nikakve podatke o prodavcu.

- Roba koja stigne brzom poštom često nije ono što je naručeno. Građanima su stizale cigle, pocijepane stvari, stare krpe. U nekoliko slučajeva uspjeli smo vršeći pritisak na te prodavce da vratimo robu, pozivajući se na policiju i odjeljenje za sajber kriminal - rekla je Marićeva ističući i da potrošači griješe, jer svjesno kupujući od ilegalnih prodavaca podržavaju tu sivu zonu.

Da je sve više prevarenih potrošača na društvenim mrežama potvrđuje i predsjednik bijeljinskog Udruženja "Zvono" Jovo Vasilić, ističući da su zaštićeni samo oni koji za svoju kupovinu dobiju fiskalni račun.

- Na primjer, jedan potrošač je dobio audio-uređaj kojem su nedostajali dijelovi, a jedna gospođa kaput pogrešne boje i kada je pokušala da reklamira proizvod, profil na "Fejsbuku" na kojem je naručila bio je obrisan - rekao je Vasilić apelujući na potrošače da robu pregledaju prije preuzimanja.

Na oprez upozoravaju i u Inspektoratu RS, skrećući pažnju potrošačima da biraju registrovane trgovce koji osim prodaje u poslovnom prostoru nude i mogućnost kupovine putem njihovih internet stranica.

- Za uslugu ili proizvod kupljen od neregistrovanog fizičkog lica putem društvenih mreža ne postoji mogućnost reklamacije, podnošenja žalbe ili vraćanja novca. Potrošači u ovakvim slučajevima ne posjeduju račun kao dokaz o izvršenoj kupovini te nemaju mogućnost da traže zaštitu - upozoravaju iz Inspektorata RS.

A da oni koji sačuvaju račun i te kako mogu da ostvare svoja prava potvrđuje podatak da je tržišna inspekcija za osam mjeseci ove godine po konkretnim reklamacijama potrošača izvršila ukupno 121 kontrolu.

- Na licu mjesta u korist potrošača riješeno je 70 reklamacija, a u 20 slučajeva poslovnim subjektima je rješenjem naloženo da potrošaču omoguće korišćenje njihovih prava. U 22 slučaja reklamacije potrošača nisu bile opravdane ili nisu u nadležnosti tržišne inspekcije. Sedam postupaka je još u toku, a dvije stranke upućene su na sudsko odlučivanje - pojasnili su u Inspektoratu RS i dodali da su se potrošači najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, telekomunikacione i ekonomske usluge i slično.

Kontrole

U Inspektoratu RS navode da je za osam mjeseci ove godine republička tržišna inspekcija izvršila više od 3.900 kontrola.

- Izrečeno je više od 350 različitih upravnih i 530 prekršajnih mjera. Na ovaj način se štite kolektivna prava potrošača - istakli su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA