Počelo obilježavanje 25 godina od odbrane zapadnih granica Srpske

Polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu jutros je počelo obilježavanje 25 godina od odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije tokom koje je u ovoj opštini ubijeno 57 srpskih civila i vojnika.

Počelo obilježavanje 25 godina od odbrane zapadnih granica Srpske
FOTO: Nezavisne

Vijence su položili predstavnici opštine Novi Grad, opštinske borčke organizacije, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine, kao i drugih opštinskih organizacija proisteklih iz proteklog rata.

U naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga 1995. godine prešli na teritoriju opštine Novi Grad, u 9.00 časova biće služen pomen žrtvama, a nakon toga položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata.

Opština Novi Grad organizuje obilježavanje Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske u skladu sa važećim preporukama u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 lica, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM, a u Kostajnici 40 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra u 9.25 časova. Hrvatska vojska bila je u sadejstvu sa pripadnicima tzv. Armije BiH i HVO-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstana je među najznačajnije datume novije istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA