Ukupno slučajeva
730 (+25)
Preminuli
17 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Zeljković: Broj novozaraženih rekordan, ako se ovako nastavi bolnice će biti popunjene

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa zabilježen je rekordan broj osoba zaraženih virusom korona - laboratorijskim analizama 716 uzoraka potvrđeno je da su zaražene još 242 osobe, izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

REPUBLIKA SRPSKA

- Samim tim očigledno da svi apeli koje Institut upućuje prema javnosti nisu urodili plodom, naročito prema pojedincima koji i dalje smatraju da nije potrebno da se poštuju mjere ali takođe i institucijama i poslovnim subjektima - kazao je Zeljković.

Rekao je da se nastavlja nepovoljna epidemiološka situacija.

- Možemo slobodno reći da smo probili sve brojke koje smo do sada imali kada govorimo o dnevnom broju pozitivnih lica, ali takođe i o procentu samih pozitivnih lica u odnosu na testirana - kazao je Zeljković.

Naglasio je da entitet Republika Srpska ima zdravstveni sistem sa ograničenim kapacitetima.

- Ako se nastave ovakve brojke kakve imamo na današnjem nivou jako brzo će biti popunjeni zdravstveni kapaciteti, u bolnicama - kazao je Zeljković.

Naveo je da će za 10 do 15 dana biti vidljivi rezultati ovog broja pozitivnih lica na dnevnom nivou kada je u pitanju klinička slika.

- Institut će danas uputiti dopis svim lokalnim zajednicama sa preporukama mjera u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom. Krizni štabovi lokalnih zajednica moraju biti svjesni svoje odgovornosti - kazao je Zeljković i dodao da moraju preduzeti sve mjere kako bi stabilizovali i nakon toga sanirali epidemiološku situaciju, te je podsjetio da štabovi u lokalnim zajednicama mogu da uvedu oštrije mjere nego što su na snazi u Srpskoj.

Najavio je da će u toku sljedeće sedmice biti revidirana situacija u školama, vrtićima, visokoškolskim ustanovama, sa situacijom u zajednici kako bi mogli predložiti mjere za naredni period.

- Kao direktor Instituta za javno zdravstvo lično molim sve građane da se probude, da budu svjesni situacije u kojoj se nalazimo, kada govorimo o epidemiološkoj situaciji, u protekla tri dana ona je doživjela haos - naglasio je Zeljković.

Epidemiolog u institutu Jela Aćimović rekla je da su u posljednja 24 časa zabilježena dva smrtna slučaja.

- Prešli smo cifru od 11.000 oboljelih od početka epidemije - sad je 11.154, a od 6. oktobra, odnosno u zadnjih deset dana registrovano je 13 odsto od ukupnog broja slučajeva od početka epidemije - rekla je ona.

Procenat pozitivnih među testiranim u zadnjih sedam dana iznosi 26 odsto.

Naglasila je da je u devet opština zabilježen dvocifreni broj novooboljelih.

Na području srpske hospitalizovane su 264 osobe, a od juče to je više za 22 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je 97 osoba, od čega je 15 na respiratoru, a 30 na drugim vidovima kiseoničke podrške, dok je u drugim bolncimaa hospitalizoavno 167 osoba.

Aćimović je navela da lokalne zajednice pod hitno treba da uvedu restriktivnije mjere, kako ne bi bilo prekasno.

- Svjedoci smo da se svugdje vraćaju restriktivne mjere jer ukoliko ne pokrenu na vrijeme onda je poslije kasno, trebaju mjeseci da se sitacija smiri - naglasila je ona.

Dodala je da institucije moraju reagovati i onemogućiti stvaranje gužvi, da je potebno uskladiti početak radnog vremena i škole kako se ne bi pravile gužve u javnim prevozima.

Zeljković je na pitanja novinara rekao i da je u RSrpskoj obavezno nošenje maski na otvorenom za sve koji nisu u mogućnosti da drže distancu.