Sarkozi optužen za zločinačko udruživanje: Gadafi mu finansirao kampanju?

Bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi optužen je za "zločinačko udruživanje" u okviru istrage zbog sumnji da je nekadašnji libijski lider Muamer el Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine, prenosi televizija BFMTV.

Sarkozi optužen za zločinačko udruživanje: Gadafi mu finansirao kampanju?
FOTO: Facebook

"Sa ogromnim zaprepašćenjem sam saznao za te nove optužbe", napisao je Sarkozi na Facebooku.

On je dodao da je njegova nevinost ponovo dovedena u pitanje odlukom "koja ne dokazuje nezakonito finansiranje".

Sarkozi je naglasio da Francuzi treba da znaju da je on nevin.

"Znam da će istina pobijediti prije ili kasnije. Prolazim kroz ovo novo iskušenje i molim sve koji su mi vjerovali i koji mi vjeruju da shvate da ću na kraju dokazati svoju apsolutnu nevinost", poručio je Sarkozi.

To je već četvrta optužba protiv Sarkozija u okviru tog slučaja. Prema članu o formiranju kriminalne grupe Sarkoziju prijeti kazna zatvora do deset godina. Sarkozi negira sve optužbe iznijete protiv njega, prenosi agencija Frans pres.

Istraga protiv Sarkozija se vodi zbog sumnje da je tokom njegove izborne kampanje 2007. godine nezakonito primio više miliona evra od Gadafija.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno pedeset miliona evra za kampanju 2007. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vrijeme bila 21 milion evra.

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahtijeva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA