Zeljković: Sastanak sa lokalnim zajednicama o novim mjerama

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da će danas biti održan sastanak predstavnika Instituta i pojedinih lokalnih zajednica u Srpskoj radi predlaganja novih mjera.

Zeljković: Sastanak sa lokalnim zajednicama o novim mjerama

Zeljković je rekao da te mjere mogu biti strože od onih na republičkom nivou, kao i da će Institut pripremiti set mjera za svaku lokalnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, postotak pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih u pojedinim lokalnim zajednicama išao je i do 80 odsto, što je ogromno opterećenje kako za zdravstveni sistem u tim lokalnim zajednicama, tako i u bolničkom sektoru u toj regiji.

On je naveo da je u Srpskoj danas evidentirano 648 novih slučajeva virusa korona, što govori da je nastavljen trend nepovoljnih brojki.

Prema njegovim riječima, stabilizacija epidemiološke situacije zavisi od poštovanja mjera.

"Od ponedjeljka, 2. novembra, očekujemo povratak đaka u klupe. Za sada smo zadovoljni stanjem u obrazovnim ustanovama i ne smijemo dozvoliti opuštanje u primjeni mjera", rekao je Zeljković na konferenciji za novinare.

On je dodao da je od početka epidemije zaraženo 228 djece do pet godina, njih 519 od šest do 14 godina, te 735 od 15 do 19 godina.

"Djeca se mogu zaraziti i lako prenijeti zarazu drugima, naročito starijima. Do sada su zaražena djeca u Republici Srpskoj imala i imaju blažu kliničku sliku", dodao je Zeljković.

Zeljković je naveo da zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa već popunjavaju svoje kapacitete, da se svaki pojedinac mora ponašati odgovorno, te je zahvalio svim građanima koji se ponašaju odgovorno, posebno starijima od 65 godina.

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da je više od polovine testiranih pozitivno na virus korona, što govori o brzini širenja infekcije.

"U posljednja 24 časa u 41 lokalnoj zajednici su registrovani slučajevi zaraze, od čega je u 15 opština dvocifren broj pozitivnih. Ogroman rast ima Trebinje sa 67 novih slučajeva", rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da je najznačajniji parametar koji se prati u ovoj fazi broj hospitalizovanih, koji je od juče veći za 63 nova pacijenta i iznosi 661.

"Najveći problem u ovom trenutku je ogroman broj osoba koje zahtijevaju hospitalizaciju. Apelujemo da osobe koje imaju i blage simptome ostanu kod kuće i ne šire zarazu. Ogroman broj pozitivnih je upravo među osobama koje su imale blage simptome koji liče na običnu prehladu", objasnila je Aćimovićeva.

U protekla 24 časa u Srpskoj je testirano 1.227 uzoraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA