Prva sankcija SNSD-a: Vlada RS oduzima Bijeljini preduzeće „Grad“

Prvu sankciju Vlade Republike Srpske, predvođene SNSD-om, prema nekoj od lokalnih zajednica gdje je na prethodnim izborima pobijedio kandidat opozicije za načelnika ili gradonačelnika, osjetiće Grad Bijeljina. Vlada je prije više od dva mjeseca dala Gradu Bijeljina vlasništvo nad preduzećem „Grad“, a danas tu odluku poništava.

Prva sankcija SNSD-a: Vlada RS oduzima Bijeljini preduzeće „Grad“
FOTO: AD “Grad” Bijeljina

Vlada Republike Srpske je na sjednici 3. septembra donijela Odluku o prenosu akcija Republike Srpske u AD „Grad" Bijeljina na Grad Bijeljinu.

„Vlada Republike Srpske prihvata Zahtjev Grada Bijeljine za prenos osnivačkih prava i kapitala u AD „Grad" Bijeljina na Grad Bijeljinu i saglasna je da se kapital Republike Srpske u AD „Grad" Bijeljina prenese bez naknade sa Republike Srpske na Grad Bijeljinu", navedeno je u Odluci Vlade iz septembra ove godine.

Odluka je stupila na snagu 25. septembra.

Međutim, na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RS pod tačkom 15. je Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o prenosu akcija Republike Srpske u AD „Grad" Bijeljina na Grad Bijeljinu.

U pitanju je preduzeće koje gazduje Kvantaškom pijacom i Agrotržnim centrom „Knez Ivo od Semberije", bavi se poslovima inžinjeringa i konsaltinga, uređenjem gradskog građevinskog zemljišta, organizovanjem sajamskih manifestacija i ostalim uslužnim djelatnostima. Organizator su i Međunarodnog sajma poljoprivrede INTERAGRO.

Podsjećamo, nezadovoljan izbornim rezultatima za gradonačelnike u Banjaluci i Bijeljini, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je kako će se putem izmjena određenih dokumenata tražiti način da se u ovim gradovima ovlada svim elementima upravljanja kako bi ove lokalne zajednice, kako je naveo, nesmetano funkcionisale.

Novoizabrane gradonačelnike Banjaluke Draška Stanivukovića i Bijeljine Ljubišu Petrovića, Dodik je ocijenio kao smetnju, isključivši bilo kakav oblik saradnje skupštinske većine, koju SNSD s drugim partijama ima, sa dva gradonačelnika.

"Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane van nadležnosti skupštine promjenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine", kazao je tada vidno uznemireni Dodik.

CAPITAL je objavio i da vlast u Republici Srpskoj uveliko radi na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi sa kojima će ulogu onih kojima je narod ukazao povjerenje, a koji pritom nisu članovi SNSD-a, svesti na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA