Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

EU besna na BiH; "Situacija je neprihvatljiva"

 • BiH
 • 15. Jan 2021

Iz EU poručuju vlastima u BiH da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje neprihvatljiva.

BiH
FOTO: Tanjug/Kemal Softić

EU "ne razmatra sankcije", ali da "ima instrumenta" koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza.

"To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je reč o približavanju zemlje EU", kaže portparol EU Peter Stano.

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranta u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija posebno u kampu Lipe neodrživa.

"Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj deo posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima", kaže portaprol EU.

U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i "iza scene".

Ocenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH.

 

11°

 • 16:00

  10°C
 • 19:00

  10°C
 • 22:00

  9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI