Suđenje Slavici Injac: Dužnici se razvodili da ne vrate novac Bobar banci

Pojedini dužnici Bobar banke su se čak razvodili kako ne bi vratili novac i izmirili svoje obaveze, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu nekadašnji likvidacioni upravnik pomenute banke Mile Maksimović.

Suđenje Slavici Injac: Dužnici se razvodili da ne vrate novac Bobar banci

On je svjedočio na suđenju bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac.

- Kada sam preuzeo dužnost likvidacionog upravnika, vidio sam da je Bobar banka imala deset miliona manjka u trezoru. Na osnovu kredita banka je potraživala 250 miliona maraka, od čega se između 50 i 60 miliona odnosilo na povezana lica. Ukupne obaveze banke bile su više od 280 miliona, a depoziti oko 240 miliona maraka - kazao je Maksimović.

Dodao je da su se mnoge firme, koje su dugovale banci, preregistrovale i nastavile da posluju pod drugim imenima kako ne bi vratile novac.

- Agencija za bankarstvo blokirala je račune firmama dužnicima, ali nakon toga uslijedi promjena imena preduzeća i nastavak rada. Neki ljudi su se razvodili te bi u sudskom postupku sva imovina pripala njihovim suprugama i na taj način bi spriječili da se naplati dug prema banci - rekao je Maksimović.

Pojasnio je da je Bobar banka davala garancije za neke kredite, a koje nisu knjižene.

- To nije bilo moguće otkriti dok ne dođu na naplatu. Niko i ne zna da postoje garancije dok neko ne zatraži naplatu - rekao je Maksimović.

Na pitanje optužene Slavice Injac, kazao je da je Agencija za bankarstvo RS radila u skladu sa zakonom i ispunjavala njegove zahtjeve kao likvidacionog upravnika.

- Agencija je udovoljila zahtjevu za blokadu 1.000 lica i nije tražila da uradim nešto mimo zakona. Bilo je govora da smo blokadom onemogućili rad firmi. Ipak, kod nekih je to dalo efekta pa su izvršili reprogram obaveza za vraćanja duga - rekao je Maksimović.

Njegovo svjedočenje izazvalo je burnu raspravu između tužioca Snježane Petković i advokata Vlade Adamovića. Petkovićeva je istakla da svjedok tokom istrage nije pričao baš kao što sada govori na sudu. Adamović je kazao da tužilac pogrešno interpretira stvari i manipuliše izjavama.

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH, a njome ih tereti da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom načinila štetu od 122,5 miliona KM. Terete ih da su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima "Bobar grupe" bez minimalnog osiguranja, što je dovelo do propasti banke. Predmet protiv Injčeve je, zbog njenih zdravstvenih problema, 2018. godine prebačen iz Suda BiH u Okružni sud u Banjaluci.

Trebinje

Bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kazao je da je taj grad na računima u Bobar banci u vrijeme njene blokade imao oko 5,1 milion maraka i da je taj novac ostao zarobljen.

- Za prinudnu upravu i blokadu banke čuli smo iz medija. Dok sam bio gradonačelnik, nismo ništa uspjeli da dobijemo od novca ostalog u banci. Mislim da ni do sada grad Trebinje nije uspio da se naplati - kazao je Vučurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA