Episkop Fotije podržao formiranje Komisije za populacionu politiku

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dao je saglasnost i svoj blagoslov na ideju formiranja Komisije za populacionu politiku u Bijeljini, radujući se saradnji grada, Skupštine grada i Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je na zvaničnoj stranici Eparhije.

Episkop Fotije podržao formiranje Komisije za populacionu politiku
FOTO: Srna

Episkop Fotije sastao se danas u Eparhijskom sjedištu u Bijeljini sa odbornicima Skupštine grada Bijeljina Danijelom Perićem i Mladenom Petrovićem koji su inicijatori formiranja Komisije za populacionu politiku u Bijeljini.

Perić je najavio da će pokrenuti incijativu da se oformi Komisija za populacionu politiku u sklopu Odjeljenja za društvene djelatnosti, koja će sadržati uslove i načine ostvarivanja prava korisnika.

"Prema sadašnjem stanju, ali i pretpostavkama budućeg demografskog razvoja Republike Srpske, pronatalitetna populaciona politika je potreba i neophodnost", rekao je on.

Podsjećajući da je Bijeljina drugi grad po veličini u Republici Srpskoj, Perić je istakao da se iz budžeta ne izdvajaju sredstva za novorođenčad.

"Hitno treba da sprovodimo intenzivnije mjere u borbi protiv `bijele kuge`, tako što ćemo stimulisati porodice koje će u 2021. godini dobiti djecu", poručio je Perić.

Perić je dodao da, prema iskustvima zemalja koje dugoročno primjenjuju mjere pronatalitetne politike, povećanje nivoa fertiliteta ili podsticanje rađanja moguće je ostvariti finansijskim davanjem ili putem usluga, čime bi se smanjio dio ekonomskog tereta podizanja djece.

On je istakao da je prirodni priraštaj u Srpskoj, a i u Bijeljini, posljednjih nekoliko godina u silaznoj putanji i da mnogi gradovi u Republici Srpskoj odavno imaju usvojene odluke i formiranu Komisiju za populacionu politiku, koje za cilj imaju poboljšanje nataliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA