Uplaćena tri miliona za „Šećeranu“, slijedi namirenje povjerilaca

Firma „NSG Rent“ uplatila je izlicitirani iznos od tri miliona maraka za kupovinu imovine biijeljinske Fabrike šećera, potvrdio je Nebojša Matić, stečajni upravnik šećerane.

Uplaćena tri miliona za „Šećeranu“, slijedi namirenje povjerilaca

„Dobio sam informaciju da je novac uplaćen i sada čekamo izvještaj iz banke. Što se tiče namirenja povjerilaca, razlučni povjerioci biće namireni u cjelosti, u procentu od 95 odsto. Što se tiče drugih povjerilaca, među kojima je veliki broj radnika, oko 90 odsto njih je prodalo svoja potraživanja. Ostali povjerioci mogu biti namireni u procentu od pet odsto, a još pet odsto biće ostavljeno za troškove vođenja sudskih postupaka", kazao je Matić.

Matić je dodao da će konačna dioba u Fabrici šećera biti izvršena nakon okončanja sudskih sprova koji su još uvijek u toku.

CAPITAL je početkom mjeseca objavio da jeprodajom imovine okončan šestogodišnji stečaj, a „NSG Rent" postaje vlasnik 50 hektara zemlje i 15.000 kvadrata poslovnog kompleksa.

U pitanju je preduzeće koje je osnovano prošle godine i čiji je direktor i osnivač Bojan Galić. On je ujedno i zastupnik firme „RS Galens Invest", koja je ogranak istoimene firme iz Novog Sada i koja na Jahorini gradi luksuzni hotel.

Da podsjetimo, većinu u Skupštini povjerilaca ima Gordan Pavlović, odnosno njegova kompanija „Pavgord" koja sa firmom „Galens" ima veoma uspješnu saradnju.

Zajedno su kupili „Pavlović banku" koja je kasnije preimenovana u „Našu banku", a izgradnja hotela na Jahorini je takođe zajednički projekat.

„Pavgord" je otkupio 63 odsto potraživanja „Šećerane", što ga je koštalo oko deset miliona maraka sa čime je dobio prevlast u Skupštini povjerilaca, koja je nakon prodaje potraživanja sa 132 spala na 21 člana.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na 15 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA