TVOJA REKLAMA

Obilježeno 29 godina od osnivanja "Garde Panteri"

U Bijeljini je danas odata počast borcima "Garde Panteri" povodom 29 godina od osnivanja ove jedinice Vojske Republike Srpske.

Obilježeno 29 godina od osnivanja "Garde Panteri"
FOTO: Srna

Na spomenik poginulim borcima na Gradskom trgu položeni su vijenci i odata pošta poginulim borcima Garde, ali i svim borcima Vojske Republike Srpske koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik Udruženja veterana "Garde Panteri" Petar Cvijetinović podsjetio je da je ova specijalna brigada osnovana 2. maja 1992. godine, ali da su odlučili, da ove godine zbog Vaskrsa, dan jedinice obilježe danas, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Cvijetinović je naglasio da je "Garda Panteri" jedna od najelitnijih brigada Vojske Republike Srpske /VRS/, koja je prošla sva ratišta u Republici Srpskoj, da je u proteklom ratu kroz jedinicu prošlo 2.660 boraca, poginulo je oko 100 boraca, a 858 ih je ranjeno.

On je napomenuo da je ovo udruženje pokrenulo inicijativu da jedna ulica u gradu dobije naziv po osnivaču i ratnom komandantu "Garde Panteri" LJubiši Saviću Mauzeru, a jedna po komandantu Branku Panteliću Panteru.

Cvijetinović je podsjetio da je Mauzerov ubica osuđen, ali da se nalogodavac ni dan-danas ne zna.

Potpukovnik Đoko Božić, član i pripadnik Garde od 1992. godine, istakao je značaj "Garde Panteri" u stvaranju Republike Srpske, te podsjetio da im je jedan od velikih poduhvata bio proboj Koridora.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović istakao je da je "Garda Panteri" obišla sva ratišta i dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

"Vidjeli smo juče sta se desilo u Borovu u Hrvatskoj, šta se dešava sa našim narodom gdje ustaše još uvijek poručuju da treba da kolju Srbe, da piju srpsku krv. Mi smo to znali 90-ih godina i zato smo se organizovali da snažno pružimo otpor neprijatelju, da zaštitimo naše porodice, da sačuvamo ognjišta u Srpskoj", rekao je Stevanović.

On je naveo da danas među borcima ima nezadovoljstva zbog pojedinaca koji vrše vlast i na gradskom i na republičkom nivou, ali da to ne može umanjiti ljubav prema Republici Srpskoj.

"Ima mnogo boraca koji su se teško snašli u ovim teškim vremenima. Učinjeno je mnogo toga za borce, ali ima i mnogo njih koje država ne smije ostaviti na cjedilu", rekao je Stevanović i dodao da borci ne smiju biti socijalni slučajevi.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je novinarima da je Garda dala nemjerljiv doprinos na mnogim ratištima širom Republike Srpske, da mlađe generacije treba da pamte njihove žrtve i da se svi zajedno bore za bolji status boraca.

"To je obaveza svih nas, jer cijena koja je plaćena za stvaranje Republike Srpske je previsoka", naglasio je Petrović, dodavši da niko nema pravo da to zaboravi.

Prethodno su kraj spomenika LJubiši Saviću Mauzeru zapalili svijeće i položili cvijeće.