Selo Brodac dobilo grb

Vođeni idejom iz istorije, kada je ovo selo blio opština, dvojica mladih entuzijasta, Milomir i Milan, odlučili su da kreiraju grb koji, kako kažu, Brodac odavno zaslužuje.

Selo Brodac dobilo grb

Milomir Laketić,  majstor airbraša i grafički ilustrator, u dogovoru sa Milanom Spasojevićem, mladim seoskim hroničarem i administratorom Facebook stranice Selo Brodac, upustio se u zahtjevan izazov stvaranja grba nekadašnje opštine Brodac, koji ima sve elemente vezane za ovo selo.

Brodac je poznat i po tome što je još 1735. godine, mnogo prije Bijeljine kojoj sada administrativno pripada, imao status opštine, a bio je naseljen i u rimsko doba, pa poljoprivrednici i danas prilikom oranja njiva nerijetko znaju pronaći poneki predmet iz ovog perioda.

-Kreirajući grb nosili smo se idejom da obuhvatimo više stvari iz istorije našeg sela i naravno našu „belu" koja je i glavni simbol Broca. Na grbu su Filip Višnjić i Zeko Buljubaša, koji su u istoriji dosta vezani za naše selo, a pored crkve Svetog Arhangela Mihaila, na grbu se nalazi i sidro koje je simbol brodarenja preko Save, po kojem je selo i dobilo ime. Na vrhu sidra nalazi se bijeli golub, simbol lovačkog uduženja iz sela Brodac, kažu autori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA