Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRJ i molim srpski narod da nam oprosti

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je na konferenciji u Pragu da je bombardovanje Jugoslavije bilo greška, izvinio se i zamolio srpski narod da mu oprosti. Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodovorava i nikada nećemo zaboraviti ove reči, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRJ i molim srpski narod da nam oprosti

Miloš Zeman je, na konferenciji za novinarenakon sastanka sa predsednikom Vučićem, naveo da ga je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine sve vreme mučilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istakao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

"Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas izneverili istočni saveznici", rekao je Zeman.

"U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije", naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.

Ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti, poručio je češki predsednik.

Istakao je da ga je sve vreme to mučilo i da u vreme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije, Češka je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi i da su bili poslednji koji su dali saglasnost.

"Očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti", naglasio je Zeman.

"Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti rešio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa. Rekao sam i spasio sam svoju dušu", istakao je Zeman.

"Nadam se da ću pred kraj mandata još jednom posetiti Beograd"Kada je reč o sastanku sa Vučićem, Zeman kaže da su razgovarali o uspešnom razvoju ekonomske saradnje.

"U mojim materijalima su bile tri stranice čeških firmi koje uspešno ulažu u Srbiji", dodao je Zeman.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su o pozicioniranju dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa.

"Želeo bih da ocenim sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili barem korektne odnose sa svim značajnim zemljama", rekao je Zeman.

Pored toga, pohvalio je brzo napredovanje procesa vakcinacije u Srbiji i to što su građanima na raspolaganju vakcine iz više zemalja.

Istakao je da visoko ceni ovu posetu, kao i da se rado seća svoje posete Beogradu.

"Nadam se da ću pre sam kraj svog mandata još jednom da posetim taj grad", zaključio je Zeman.

21°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    17°C
  • 23:00

    12°C
Umjereno oblačno

190 cm

Drina Radalj

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI