Najvažniji meč u karijeri Novaka i Nadala, ishod menja sve

Epski duel. Instant klasik. Meč posle koga ništa neće biti isto. Borba za GOAT zvanje. Kako god da želite da odredite 58. epizodu najvećeg rivalstva u istoriji muškog tenisa nema sumnje da nas u finalu (ne pre 17.30) očekuje spektakl.

Najvažniji meč u karijeri Novaka i Nadala, ishod menja sve
FOTO: Depositphotos

Novak Đoković će protiv Rafaela Nadala igrati za finale Rolan Garosa. Njihovi dueli su uvek privlačili najviše pažnje, a ovo finale pre finala će biti možda i ključni meč u njihovom rivalstvu. Sve bi moglo da se podeli na pre i posle ovog meča (petak, 17.30), a vreme je za potvrdu ili rušenje uvreženog mišljenja.

U ovom trenutku Novak ima jedan trijumf više od Rafaela Nadala 29-28, ali mu u prilog ne ide nikako što poslednjih pet godina nije uspeo da savlada Rafu na šljaci.„Kralj šljake" je stao na 63 titule na ovoj podlozi, od čega je čak 13 osvojio u Parizu, te i ne čudi što mu je u kompleksu i podignuta statua.

Đoković je jedini igrač koji je igrao devet polufinala svih grend slem turnira, a slavio je na 13 od poslednjih 14. Jedino ga je u ovom periodu savladao Dominik Tim na Rolan Garosu 2019. godine.

Ipak, ovaj meč bi mogao da dodatno zakuva ili umiri priče o tome ko je najbolji teniser svih vremena.

U slučaju da Novak slavi, doći će na korak od 19. grend slem titule, pa bi Nadal i Rodžer Federer imali samo jednu više.

Uz to bi Novak mogao da sruši mit o Rafinoj nepobedivosti u Parizu jer je do sada Španac slavio na 105 duela na Rolan Garosu, a poražen je samo dva puta.

Jednom je to uradio Novak (i jednom pomalo zaboravljeni Robin Soderling), pa bi ušao u istoriju i kao prvi igrač koji ima dva trijumfa nad Rafom.

Do sada su igrali pet puta u polufinalu grend slema, a Rafa je slavio četiri puta. Na grend slemu je ukupni skor 10-6 za Nadala, a samo na Rolan Garosu Rafa ima sedam pobeda dok je Đoković na jednom trijumfu.

Ipak, ovaj meč je utoliko značajniji ne zbog onoga što igrači mogu da dobiju, već ono što mogu da izgube.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT, EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

U slučaju Novaka, porazom bi mogao da potencijalno zaostaje čak tri grend slem trofeja za Nadalom.Rafa bi stigao do velikih 21 i tako postao najtrofejniji ikada, ali i podigao 14. na Otvorenom prvenstvu Francuske.

To je posebno bitno kada se zna da je Novak tempirao formu upravo za polufinale i finale Rolan Garosa, ponekad i žrtvujući „manje bitne" turnire.

Ovaj meč može da odredi i turnire na kojima će igrači učestvovati do kraja godine. Ko bude trijumfovao uzeće kasnije nešto veću pauzu zbog prevelike potrošnje (34 i 35 godina).Uz to je ovo samo uvod u pakleni ritam jer krajem juna počinje Vimbldon, a mesec dana kasnije i Olimpijske igre na kojima Novak toliko želi da osvoji zlato.

Đoković je i dalje jedini igrač koji ima više od 80 odsto pobeda na sve četiri podloge.

„Filip Šatrije" je drugi dom Nadala, iako je na početku karijere imao manje sukobe sa navijačima, nema sumnje da će ovog petka biti uz omiljenog igrača.

Ovaj duel će pomno pratiti i Federer jer bi tako tačka na njegovu eru mogla da bude gotovo potpuna, a silno bi ga motivisao da kasnije na Vimbldonu napravi podvig i osvoji titulu sa gotovo punih 40 godina (rođen 8. avgusta 1981).

Novak ne pravi razliku u kojoj fazi turnira igra sa Nadalom i zna šta treba da uradi.

„Igrati sa Nadalom i u prvom kolu i u finalu mi je isto. Na ovom terenu je dominirao, imao sam taj podvig i pobedu 2015. godine. Analiziraću taj meč. I on i ja smo drugačiji igrači danas. Sigurno je da ću se potruditi da odigram bolje nego prošle godine u prva dva seta. Danas je i on imao poteškoća u prva tri seta sa Švarcmanom. Igrali smo tesan meč u finalu Rima pre par nedelja. Znam šta me očekuje. Spreman sam. Sad sam iscrpljen naravno zbog ovog meča, ali dobra stvar je što imam jedan i po dan da se oporavim. To je polufinale koje su mnogi želeli i iščekivali. Sada smo u toj poziciji. Neka bolji pobedi. Verujem u svoju pobedu, kvalitet, sposobnosti. Tako ću i izaći na teren", rekao je Đoković pred susret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA