Semberski kupus da dobije oznaku geografskog porijekla

U Bijeljini je danas održan sastanak o zaštiti oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa, što bi prema mišljenju učesnika, uticalo na njegovu cijenu, potražnju i kvalitet, kao i pozitivnu afirmaciju lokalne zajednice.

Semberski kupus da dobije oznaku geografskog porijekla

Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH smatra da bi zaštitna oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i cijelu lokalnu zajednicu, objavljeno je na sajtu Gradske uprave Bijeljina.

"Prema dosadašnjim iskustvima, zaštita specifičnog geografskog porijekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda znatno podiže njihovu cijenu, potražnju i kvalitet, a utiče i na povećanje direktnih investicija u njihovu proizvodnju. Takođe, proizvodi zaštićenog geografskog porijekla pozitivno utiču na promociju i afirmaciju lokalne zajednice", rekao je Brenjo.

Vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico podijelio je sa prisutnima iskustva iz procesa zaštite oznaka geografskog porijekla nevesinjskog krompira, u kojem je aktivno učestvovao.

"Veoma sam zadovoljan strukturom učesnika na današnjem sastanku, prisustvovali su primarni poljoprivredni proizvođači, prerađivači, gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović, kao i stručnjaci iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Smatram da su to ključni akteri u procesu zaštite oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa", istakao je Vico.

Na sastanku je usaglašeno da će prvi korak u ovom procesu biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta, a koje će do 20. juna obaviti gradsko Odjeljenje za poljoprivredu.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da će nakon toga biti organizovan još jedan sastanak sa proizvođačima i prerađivačima, na kojem će biti precizirani naredni koraci.

"Gradska uprava je odlučna da ovaj proces podržava organizaciono i finansijski do njegovog uspješnog završetka, jer je to naša obaveza prema poljoprivrednicima koji su jedan od stubova razvoja Bijeljine", naglasio je Petrović.

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obećao je podršku ovog ministarstva semberskim proizvođačima kupusa u procesu zaštite oznaka njegovog geografskog porijekla.

"Na području Semberije se već uzgaja stara sorta kupusa koja se naziva `bijeljinski kupus` i za koju se smatra da je u ove krajeve prenesena iz Austro-Ugarske, još u doba vladavine carice Marije Terezije. Na poljoprivrednim proizvođačima je da se dogovore da li će zaštiti geografsko porijeklo ove sorte ili drugih hibridnih sorti koje se uzgajaju u Semberiji", pojasnio je Zarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA