Domovi zdravlja ne smiju da naplaćuju kovid potvrde

Potvrda kojom se dokazuje da je neko preležao KoViD 19 se ne može naplaćivati, jasno poručuju iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Domovi zdravlja ne smiju da naplaćuju kovid potvrde
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ovu potvrdu građani traže kako bi nesmetano mogli da pređu granicu, ali su u pojedinim domovima zdravlja ovu uslugu naplaćivali.

- Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS kod kojih je dijagnostikovana infekcija izazvana novim virusom korona oslobođeni su plaćanja participacije, bolničkog i banjskog liječenja, a samim tim i potvrde kojom se dokazuje da su preležali kovid-19 - odgovor je ministra zdravlja RS, Alena Šeranića, na poslaničko pitanje Gordane Vidović.

Modriča

Vidovićeva za Srpskainfo kaže da ima informacije od jednog građanina da mu je Dom zdravlja u Modriči naplatio potvrdu o preležanoj koroni, i to 50 KM.

- Zato sam tražila pismeni odgovor ministra - objašnjava Vidovićeva, koja je inače iz Modriče.

Po njenim informacijama, to je bilo prije nekoliko mjeseci, kada je bio zanemariv broj vakcinisanih u RS, dok sada ljudi manje traže tu potvrdu, jer je u toku vakcinacija, pa mogu s tom potvrdom da prelaze granicu.

U modričkom Domu zdravlja ovo negiraju, tvrdeći da nije donesena odluka na Upravnom odboru o naplaćivanju potvrda za preležanu koronu.

- Ako taj građanin ima dokaze da je platio potvrdu za preležanu infekciju izazvanu novim virusom korona, neka dođe i biće obeštećen - kaže za Srpskainfo v.d. direktora Doma zdravlja u Modriči, Gordana Knežević.

Inače, doktorka Knežević imenovana je za rukovodioca ove zdravstvene ustanove nedavno, krajem aprila ove godine.

Refundacija

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS za Srpskainfo kažu da nisu imali zahtjeva za refundacijom za troškove potvrde o preležanoj koroni. Međutim, jesu pisali preporuku svim domovima zdravlja da ne naplaćuju ovu uslugu.

Tako je Dom zdravlja Banjaluka naplaćivao ovu uslugu 10 KM.

- Budući da Fond ZO od početka epidemije snosi troškove participacije, bolničkog liječenja, rehabilitacije i bolovanje, preporučili smo da se ta usluga ne naplaćuje - kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Direktorka Doma zdravlja u Bijeljini, Danijela Đukin, za Srpskainfo kaže da ova zdravstvena ustanova pacijentima ne naplaćuje izdavanje potvrda o preležanoj koroni.

Dodaje da se naplaćuju komercijalni testovi, a koji se naplaćaju u svakoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

- Da li pacijenti koji su preležali kovid-19 i koji su bili na bolničkom liječenju imaju pravo na banjsko liječenje? Da li domovi zdravlja tim pacijentima moraju dati uputnicu za banjsko liječenje? Da li domovi zdravlja imaju pravo da naplaćuju potvrdu pacijentima da su preležali kovid-19 - pitala je inače Gordana Vidović ministra zdravlja.

Dijagnoza

Njegov odgovor je da osiguranici Fonda ZO imaju pravo na prvu produženu medicinsku rehabilitaciju u slučaju utvrđene dijagnoze postkovid-19 (stanja poslije preležane infekcije izazvane novim virusom korona kovid-19). To pravo, kako je rekao ministar Šeranić, ostvaruju na osnovu otpusne liste nakon bolničkog liječenja (u kojoj nije potrebno navoditi preporuku za rehabilitaciju) i uputnice koju izdaje izabrani doktor porodične medicine ili izabrani pedijatar.

O obnovi rehabilitacije prema funkcionalnom statusu odlučuje Komisija Fonda na osnovu nalaza specijaliste sa iscrpnim nalazom i preporukom za rehabilitaciju, koju daje doktor specijalista pulmolog ili pneumoftiziolog ili infektolog. O primjeni navedenog obaviješteni su, kako je rekao ministar, svi domovi zdravlja, ambulante porodične medicine, specijalistički centri koji u svom sastavu imaju ambulantu porodične medicine, a s kojima FZO ima zaključen ugovor.

-Osiguranici FZO kod kojih je dijagnostikovana infekcija izazvana novim virusom korona kovid-19, oslobođeni su plaćanja participacije, bolničkog i banjskog liječenja, a samim tim i potvrde kojom se dokazuje da su isti preležali kovid-19 - jasan je ministar Šeranić.

REHABILITACIJA

Na pulmološkoj medicinskoj rehabilitaciji od novembra 2020. do 15. juna 2021. bilo je 1.149 osiguranika koji su preležali virus korona, za šta je Fond ZO izdvojio oko 1,7 miliona КM. Dakle, osiguranici za ovaj vid zdravstvene zaštite ne izdvajaju ništa, jer Fond u potpunosti finansira produženu medicinsku rehabilitaciju za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona.

- Republika Srpska je prva u regionu, a i među prvima u Evropi, još u novembru prošle godine omogućila produženu medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona, i to nakon bolničkog liječenja. Rehabilitacija se može odobriti u trajanju do 28 dana, i to na osnovu otpusnog pisma i odgovarajuće dijagnoze, bez komisijskog odlučivanja. Moguća je i obnova rehabilitacije u trajanju do 14 dana, o čemu odlučuje komisija Fonda. Postkovid rehabilitacija je moguća u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i ZTC "Banja Vrućica" Teslić, koje za sada jedine imaju dozvolu resornog ministarstva za ovaj vid rehabilitacije - poručuju iz Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA