Rent a car za poslovne svrhe i dugoročni najam

Da li ste čuli za finansijski i operativni lizing? Jedna od glavnih razlika je baš upravo o troškovima održavanja tokom trajanja najma.

Rent a car za poslovne svrhe i dugoročni najam
FOTO: Freepik

Operativni lizing znači da je trošak održavanja na strani najmodavca, tako da je to veoma slično kao rent a car, što u prilog govori da sve veći broj rent a car Beograd agencija nudi i ovaj vid dugoročnog rentiranja vozila. Finansijski lizing je isto vid najma, ali troškovi nisu uključeni u mesečnu rentu, tako da je približniji kreditu. U nastavku ovog teksta ćete videti jedne od glavnih prednosti operativnog lizinga i dugoročnog najma kojoj sve veći broj firmi pridaje pažnju i značaj.

Automobil je postao potreba svakog savremenog čoveka, dok je nekada predstavljao luksuz. To je davno iza nas, a ono što je realnost, jeste da ni u jednom poslu ne možemo da funkcionišemo ukoliko nemamo vozilo.

Imati sopstvena vozila, dakle u vlasništvu firme, znači mnogo troškova. Objasnićemo na šta se tačno misli. Kompletna briga o vozilu koje ima neka firma je upravo na njoj - vozilo mora da se registruje, da se na njega plaća redovno osiguranje, potrebno je zamenjivati gume kako se smenjuju sezone, čuvati te gume kada se ne koriste; isto tako, postoje redovni godišnji servisi, veliki i mali, i njih je neophodno uraditi da bismo se u vozilu osećali sigurno i bezbedno i da ne bismo predstavljali opasnost na drumu za sebe i za druge učesnike u saobraćaju.

Nije novo kada se kaže da briga o autu podrazumeva negu kao o članu porodice, i traži stalna ulaganja, nadzor, provere... Postoje kvarovi koji se dešavaju na vozilu, tako da se tada mora odmah intervenisati, kako posao ne bi trpeo. Servisi takođe, mogu da budu planski ali i neplanski, što neplanirano odnosi vaš novac.

Kada su već takve okolnosti, vrlo je teško da se predvide redovni mesečni troškovi. Na primer, navešćemo jednu situaciju kao ilustraciju - ukoliko bi se dogodio neki udes, ili veći kvar, vi ostajete paralisani i posao mora da stane. Ovo ne sme da se dogodi, zbog vaših klijenata, poslovnih partnera, saradnika i svih prema kojima imate neke rokove i dogovore.

Upravo iz svih ovih razloga, sve veći broj firmi se odlučuje za iznajmljivanje vozila što je suštinski operativni lizing. Ovo se pokazuje kao isplativija investicija nego kupiti auto. U prvi mah, možda vam to ne izgleda tako, ali kada se malo više razmisli i kada se pogledaju razlozi za i protiv, sve govori da je rent a car u poslovne svrhe i dugoročni najam, zaista vaša prava odluka.

Prednosti rentiranja vozila

Neke od najvećih prednosti rentiranja vozila su:

- Precizan mesečni trošak

- Odbijanje pdv-a kao trošak

- Delegiranje obaveza i odgovornosti

Precizan mesečni trošak

Kada je reč o preciznom mesečnom trošku to nije moguće ukoliko posedujete vozilo. Upitanju su servisi, gume, gumni defekt, zamena sezonskih guma, veliki servis koji ulazi u trošak u nekom mesecu, kvar na automobilu od nekoliko dana gde ukoliko posao ne sme da trpi morate iznajmiti vozilo i napraviti dodatni mesečni trošak i slično. U slučaju rentiranja vozila na mesečnom nivou, svi ovi troškovi mogu biti fiksni. Jedini Vaš trošak je samo gorivo. Zamena i kupovina novih guma, gumni defekt, veliki i mali servis, osiguranje i registracija, pa čak i zamensko vozilo u slučaju kvara ili nezgode može biti sve sa istom cenom na mesečnom nivou. Ukoliko tako dogovorite sa lizing kućom ili rent a car agencijom čak i prilikom nekog kvara ili sudara možete dobiti zamensko vozilo dok se vaš iznajmljeni ne popravi sa istom cenom na mesečnom nivou.

Odbijanje pdv-a kao trošak

Druga velika prednost iznajmljivanja vozila je svakako odbijanje PDV-a. Auto koji vozi na primer, komercijalista, putničke je kategorije i na njega se plaća PDV prilikom kupovine i isti ne spada u osnovno sredstvo za rad, tako da se PDV ne može odbiti. Kada se automobil rentira onda se PDV odbija kao trošak i to je onda veliki benefit za najam auta a ne za njegovu kupovinu.

Delegiranje obaveza i odgovornosti

Kada rentirate vozilo za svoje poslovanje, tada celokupnu brigu delegirate nekom drugom, odnosno, rent a car agenciji ili lizing kući. Dakle, agencija vodi računa o čuvanju guma, o kupovini drugih, o kasko osiguranju, registraciji... Na vama je samo da u određeno vreme i na određeno mesto dovezete automobil kako bi se servis, zamena guma, ili registracija obavila. Takođe, cena, odnosno namirivanje obaveza po pitanju registracije, servisa - malog i velikog, obavezni i neobavezni, sve je to u obavezi rent a car agencije, a ne u vašoj.

Na ovaj način firma koja rentira vozilo ima fiksne mesečne troškove na koje može da računa i predvidi svoje poslovanje i profitabilnost. Pored ovoga, firma koja iznajmljije vozilo može u potpunosti da se posveti svom osnovnom poslovanju. Dakle, lepo se mogu ukalkulisati troškovi koji zavise od prevoza, i pri tome, fokusirati se na svoj posao. Isto tako, ako dođe do nekih iznenadnih okolnosti, uvek se može rentirati još jedno vozilo, što znači da biznis nikako ne može da trpi usled takvih situacija koje ne možemo da kontrolišemo i na koje nije moguće uticati, a koje bi potencijalno mogle da nam načine štetu u našem radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA