Referendum u Srpskoj u junu

Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o nametnutim zakonima visokih predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH objavljena je juče u "Službenom glasniku RS" čime su stvoreni uslovi da referendum bude održan u prvoj polovini juna.

Referendum u Srpskoj u junu

Prema odluci, koju je 13. aprila usvojila Narodna skupština RS (NSRS), za dan referenduma utvrđuje se prva nedjelja po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu te odluke. Odluka stupa na snagu prvog dana poslije njenog objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Da bi se stvorili svi preduslovi za njegovo održavanje, NSRS bi trebalo da formira komisiju koja će biti zadužena za tehnička pitanja za sprovođenje referenduma. Predsjednik NSRS Igor Radojičić istakao je juče da su na sjednici Kolegijuma Skupštine utvrđene kvote poslaničkih klubova i grupa, koji bi trebalo da predlože članove ove komisije. SNSD ima pravo na tri člana, SDS dva, a PDP, DNS, SP i SDA-SDP po jednog člana komisije.

- Sve dalje je stvar sprovođenja odluke, a ujedno i test za novi Zakon o referendumu, koji se prvi put primjenjuje. Komisija treba da stupi u kontakt sa opštinama, zatraži od Centralne izborne komisije (CIK) BiH biračke spiskove, odredi biračka mjesta i slično. Sva lica koja se nalaze na biračkim spiskovima CIK-a moći će glasati na referendumu - rekao je Radojičić.

Dodao je da Zakonom o referendumu nisu predvidjeli način glasanja izbjeglih i raseljenih lica tako da komisija treba da se odredi prema tome. Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je sve stanovnike Srpske da izađu na referendum i da se odrede o legalnosti i ustavnosti Suda i Tužilaštva BiH. Dodao je da jereferendum demokratski institut, ugrađen u Ustav RS i da Srpska time ne izlazi iz ustavnih, niti Dejtonskih okvira.

- Ovdje nije riječ o referendumu o statusu RS - rekao je Dodik.

Potpredsjednik NSRS Ramiz Salkić kazao je da će učestvovati u radu Komisije za izbor i imenovanja, ali da Klub poslanika SDA-SDP-a nikoga neće predložiti u komisiju zaduženu za sprovođenje referenduma. Salkić je rekao da vjeruju da neće biti najavljenog referenduma, dok poslanik kluba SDP-SDA Behzad Čirkin očekuje intervenciju OHR-a. Ostali poslanici NSRS, komentarišući mogućnost intervencije OHR-a na Odluku o referendumu, istakli su da bi to samo proizvelo nove političke posljedice u BiH.

- Neće biti iznenađenje ako visoki predstavnik u BiH poništi Odluku o referendumu u RS - kazao je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica.

NSRS usvojila je 13. aprila Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, na kojem bi se stanovnici RS izjasnili na pitanje: "Da li podržavate nametnute zakone od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Parlament RS je konstatovao da su rad Suda i Tužilaštva BiH, selektivan pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i različiti standardi u vođenju postupaka bili na štetu srpskog naroda i sa jasnom političkom tendencijom stvaranja po Srbe krajnje negativne slike o ratnim dešavanjima u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA