Četiri amatera astronauta odletjela u svemir

Raketa kompanije Spejs Iks poletjela je iz američke države Floride u svemir, u kojoj je bilo četiri putnika - jedan milijarder i još troje putnika koje je on odabrao da mu se priključe u prvom potpuno civilnom timu koja se vinula u Zemljinu orbitu.

Četiri amatera astronauta odletjela u svemir
FOTO: PIRO4D/Pixabay

Kvartet amatera astranauta vodio je američki osnivač i izvršni direktor kompanije "Shift4 Payments", Džared Ajzakmen, a raketa je poletjela malo prije zalaska sunca u Svemirskom centru "Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi u srijedu uveče, prenio je Rojters.

Direktan prenos na sajtu Spejs Iksa prikazao je Ajzakmena (38) i njegove članove tima - Šijan Proktor (51), Hejli Arseno (29) i Kris Semborski (42), kako su sjedili u maloj kabini kapsule kompanije Spejs Iks.

Let, na kojem nije bilo profesionalnih astronauta, trebalo bi da traje tri dana, nakon čega će se putnici spustiti u Atlantik, saopštili su zvaničnici misije.

Ovo je bio debi kompanije Ilona Maske u promociji svemirskog turizma istovremeno i jedan korak ispred konkurencije, koja takođe nudi vožnje na raketama za mušterije koje su spremne da plate čitavo bogatstvo kako bi osjetili uzbuđenje, dodaje britanska novinska agencija.

Ajzakmen je platio nepoznatu sumu novca kako bi se otisnuo u svemir sa još tri člana posade, a magazin "Tajm" je ocijenio da su karte za ovaj let, za sva četiri putnika, koštale 200 miliona dolara.

Misiju nazvanu Inspiracija 4 inicirao je Ajzakmen kako bi se podigla svijest o pomoći bolnici dječjoj Sent Džud, što je vodeći pedijatrijski centar za borbu protiv kancera u Memfisu, u državi Tenesi.

Inspiracija 4 će dostići visinu od 575 kilometara iznad Zemlje, što je više od Međunarodne svemirske stanice ili svemirskog teleskopa Habl i najdalja destinacija na koju je čovjek otišao još od leta Apolo na Mjesec 1972. godine, saopštio je Speks Iks.

Na toj visini, raketa Kru Dragon će obići Zemlju svakih 90 minuta brzinom od 27.360 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA