Putologija 5/2: O Japanu kakvog nema u turističkim vodičima

Na drugom pripovijedanju u okviru ovogodišnje „Putologije“, o svom doživljaju i utiscima o Japanu, bijeljinskoj publici u Muzeju Semberije govorila je Jelena Ranković iz Beograda - novinar, pisac, fotograf, istraživač, svjetski putnik...

Putologija 5/2: O Japanu kakvog nema u turističkim vodičima

- Iako sam posetila pedesetak zemalja, uvijek kažem da brojevi nisu važni, ali su važne uspomene koje su obeležile ta putovanja. LJudi reaguju kada im pomeneš broj zemalja u kojima si boravio. Neki kažu, to je mnogo, ali, za mene je to još uvijek malo. Putovanja su kao tetovaže, ne možeš da se zaustaviš i nema kraja tome. Putujem otkako znam za sebe i putovanja su me obeležila kao biće. Često ponavljam rečenicu:

„Neko pušta korenje, a nekome rastu krila" - ističe Jelena.Jelena je u Japanu bila više puta i za ovu zemlju Dalekog istoka kaže da je „planeta za sebe".

- Uvrstila bih jednu obaveznu ekskurziju i putovanje u Japan za sve naše ljude sa Balkana, da vide kako nešto treba i kako ne treba raditi u životu. Japan me iznenadio tišinom. Nikome nije jasno kako funkcioniše Tokio, grad sa 38 miliona stanovnika, jer tamo vlada tišina i poštovanje među ljudima. Japanci su drugačiji od nas, ne dodiruju se, ne rukuju se, ne gledaju u oči, ne pričaju glasno... U Japanu važe stroga pisana i nepisana pravila kojih se svi bespogovorno pridržavaju: na primer, ne može s posla otići kući pre direktora firme, kućni otpad se razvrstava do najmanjih sitnica... Ali, takođe su veoma ljubazni prema strancima i svi će se potruditi da vam pomognu, čak i ako vi ne znate japanski, a oni ne znaju engleski - ispričala je, između ostalog, gošća „Putologije" iz Beograda.

Pripovijedanje o Japanu slušao je i gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović, koji je ocijenio da „Putologija" predstavlja dobru priliku da Bijeljinci saznaju više o dalekim zemljama, kao što je Japan.

-Ovakvi susreti obogaćuju čovjeka jer možemo da čujemo o svakodnevnom životu, radnim navikama, etici, razmišljanjima drugih naroda. Japanci imaju kulturu potpuno drugačiju od naše, ali ipak od njih dosta možemo da naučimo o poštovanju komšija, kolega, prirode i gradova u kojim žive i, naravno, o radnim navikama i odgovornosti prema zajednici.

Grad Bijeljina je zahvalan Ambasadi Japana i narodu ove zemlje na nekoliko vrijednih donacija u prethodnom periodu, među kojima su podrška pri proširenju OŠ "Sveti Sava" i izgradnji Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama, a na poklon smo dobili i japanske trešnje koje na nekoliko lokacija krase naš grad - podsjetio je gradonačelnik Petrović.Putopisna pripovijedanja na „Putologiji" već petu godinu organizuje Udruženje građana „Sinergija plus".

Ove godine za „Putologiju" rezervisana je svaka srijeda u oktobru, od 18,30 časova, a otvorena je pričama Slobodana Blagovčanina o mogućnostima za jeftina putovanja mladih. Uslijedile su priče o Japanu, a u srijedu, 20. oktobra o životu i putovanjima na kruzeru pripovijedaće Marija Batinica iz Beograda.

Posle morskih priča, 27. oktobra svoje slušaoce na letove avionom vodi Nikola Krivokapić predstavljanjem svojih doživljaja u ulozi stjuarda u bliskoistočnoj avio-kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA