Izmišljeni influenseri – prate ih milioni, a oni ne postoje

"Sydney", plavokosa dvadesetogodišnjakinja koja živi sa sestrom i radi u službi za korisnike, kreacija je tima pisaca, jedne glumice i tehnološko-medijske kompanije pod nazivom FourFront.

Izmišljeni influenseri – prate ih milioni, a oni ne postoje
FOTO: Depositphotos / HayDmitriy

U februaru je britanski tabloid Mirror objavio priču o TikTok videu u kojem se govorilo o "četiri najveća znaka opasnosti na aplikacijama za upoznavanje". Njih je prezentovala kreatorka sadržaja po imenu @sydneyplus, koja je tvrdila da radi u korisničkoj podršci aplikacije za upoznavanje. Navedene "crvene zastave" uključivale su situacije u kojima muškarci stoje ispred otmenog automobila (verovatno ne sopstvenog), opisuju sebe kao "preduzetnika" ili imaju čudnu opsednutost svojom mamom.

Članak je bio tipična internet objava, napisana na brzinu, koja opisuje aktuelne internet trendove, a kasnije ga je preuzeo i objavio New York Post. Jedini je problem bio što @sydneyplus nije radila u korisničkoj podršci, jer @sydneyplus zapravo ne postoji, preneo je portal The Vox.

"Sydney", plavokosa dvadesetogodišnjakinja koja živi sa sestrom i radi u službi za korisnike, kreacija je tima pisaca, jedne glumice i tehnološko-medijske kompanije pod nazivom FourFront.

Suosnivač je nekadašnji scenarista po imenu Ilan Benjamin, a kompanija je do sada lansirala 22 "priče", od kojih osam traje od proleća. "U osnovi stvaramo univerzum likova u stilu Marvela, samo na TikToku", kaže Benjamin. "Neki uspevaju, neki ne uspevaju - to je model televizijskog pilota u kojem ulažemo samo u one koji privuku pažnju i koje publika voli."

Kompanija je dosad prikupila 1.5 miliona dolara od ulaganja. Sydney, Ollie i ostali likovi, poput Tije, koja otkriva da joj je dečko afrički plemić, i Chris, otac i vojni veteran, postoje unutar istog fikcionalnog svemira, što je FourFront dokazao zajedničkim Zoom eventom. Imaju ukupno 1.9 miliona pratilaca i 281 milon pregleda.

Iako je FourFront istrajan u tome da je većina njegove publike svesna da je ono što gledaju fikcija, to je gotovo nemoguće znati. "Uz sve što se dogodilo s QAnonom i alternativnim stvarnostima, važno je da smo naš univerzum učinili laganim i razigranim - bez mračnog sadržaja, a svaki od naših likova otvoreno je izmišljen", kaže Benjamin.

Ipak, čini se da su gotovo svi komentari kao na pravim TikTok profilima. Ljudi daju savete i razmjenjuju reakcije i vlastita iskustva.

Iako je FourFront počeo da koristi hashtag #fictional u svojim videozapisima i reč "izmišljeno" u opisima likova, teško je očekivati da će korisnici kojima algoritam predloži njihov video to shvatiti, s obzirom na to da većina TikTokera u svojim objavama koristi nepovezane hashtagove kako bi stekla veću publiku, često s namerom birajući čudne opise kako bi se izdvojila iz gomile, zaključuje The Vox.

Kompanija takođe podstiče svoje pratioce da pišu svojim omiljenim likovima u zasebnu aplikaciju i "otključaju tajne", koristeći jezik veštačke inteligencije.

@sydneyplus Public service announcement 📣 ‼️Any big ones missing? 🧐 #foryou #fypシ #dating #datingapps ♬ Into The Thick Of It! - The Backyardigans

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA