Obeležena godišnjica Bljeska

Parastosom u Hramu Presvete Bogorodice u Gradiški, gde je prisustvovao i predsednik RS Milorad Dodik, obeleženo je 16 godina od akcije hrvatske vojske Bljesak.

Obeležena godišnjica Bljeska

Posle parastosa, Dodik i drugi zvaničnici Republike Srpske položili su vence na spomen obeležje stradalim Srbima. Venci su bačeni i sa mosta u reku Savu.

Dodik je tom prilikom kazao da je potrebno utvrditi istinu o događajima na području zapadne Slavonije i istakao da zločinci moraju da odgovaraju za zločine dok su biološki živi. On je podsetio da za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

"Osnova naše borbe u ovom vremenu je upravo to da se na adekvatan način pricesuiraju zločini nad Srbima, koji su širom bivše Jugoslavije stradali, a za koje nema ni pravne ni moralne satisfakcije", naglasio je Dodik.

Vence na spomenik žrtvama Bljeska su, pored članova porodica ubijenih Srba, položile i delegacije opštine Gradiška, Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije, organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, šef "Veritasa" Savo Štrbac, Boračka organizacija Gradiška, Udruženja ubijenih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije, Udruženja "Suza" iz Beograda.

Hrvatske oružane snage izvršile su 1. i 2. maja agresiju na Krajinu, odnosno na zapadnu Slavoniju, iako je to područje bilo od početka 1992. godine pod zaštitom medjunarodnih snaga UN. U akciji "Bljesak" je, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", ubijeno i nestalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetoro dece do 14 godina, a iz zapadne Slavonije je proterano 15 000 Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA