Otvoreno pismo Planinarsko ekološkog društva "Majevica" iz Bijeljine

  • BIJELJINA
  • 03. Dec 2021.

Planinarsko ekološko društvo „Majevica“ izražava najdublju zabrinutost najavljenom eksploatacijom litijuma u blizini Loznice, kao i i saznanja da su preduzeće „Rodon“ i PD „Jantar grupa“ iz Bijeljine uputili zahtjev za dobijanje istražnih prava Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske još u septembru 2021 godine na lokalitetu Suvog Polja, odnosno teritoriji grada Bijeljine i opštine Ugljevik.

Otvoreno pismo Planinarsko ekološkog društva "Majevica" iz Bijeljine

Moramo da znamo da će lokalna mjesta nepovratno nestati, da će biti uništena priroda, biodiverzitet, i da će biti narušeno zdravlje ljudi.

Efekat zagađenja neće biti lokalizovan, nego će biti ugroženo sve nizvodno, niz Jadar, Drinu, Savu, Dunav... Bićemo ugroženi i mi, građani Semberije. Ne možemo, a da se nakon ovog saznanja ne zapitamo šta će se ustvari desiti sa našom cijelom opštinom, gradom, šta će se desiti sa izvorištima vode, plodnim oranicama, voćnjacima i šumama? Kako će narod Semberije da živi u tako zagađenoj sredini?

Površina od skoro 50.000 hektara obradivog zemljišta, ogroman je semberski potencijal koji je ovu regiju okarakterisao kao „žitnicu" cijele Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Šta će biti sa tom zemljom?

Svjedoci smo ogromnih poplava koje su zadesile našu regiju u dva navrata. Nas je poplavila Drina...Šta će se desiti ako tako zagađena voda ponovo poplavi cijelo ovo područje? Šteta je nepopravljiva i mi to ne smijemo dozvoliti.

Znate li da će se prilikom proizvodnje ove rude koristiti 1000 TONA sumprone kiseline dnevno, 5000 TONA vode dnevno za razređivanje, te tom prilikom nastane cca 1.3 MILIONA TONA toksične jalovine godišnje.

Još jedna pretnja koju naša zemlja ima je namjera da se izvrši ispitavanje lokaliteta Ozrena. Naša zemlja je pred istorijskim ekološim izazovom. Apelujemo na sve građane, naručito kompetentne u ovoj oblasti da daju doprinos ovoj borbi.

Da ustanu i kažu svoje mišljenje, jer jedino tako možemo podići svijest ljudi o težini situacije sa kojom se danas susrećemo. Moramo shvatiti da vremena nemamo!

Pozivamo nadležna ministarstva, republičke institucije, gradske i opštinske organe uprave da u interesu svojih građana i budućih generacija, očuvanja njihovog zdravlja, prirode i prirodnih bogatstava ne dozvole ove istražne radnje, otvaranje ovih rudnika i time pokažu da su povjerenje koji su im građani pružili cijene i time pruže budućnost i siguran život svojim sugrađanima.

Planinarsko ekološko društvo Majevica će povodom ovih događaja organizovati podjelu informativnog materijala građanima Bijeljine u subotu, 04.12.2021 godine u 12:00 časova na platou ispred Centra za kulturu Semberija. Ovo je prilika da građanstvu pružimo informacije i saznanja koja imao i još jednom iskažemo zabrinutost radi svih ovih dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA