Ubijen Osama Bin Laden

Najtraženiji svetski terorista Osama Bin Laden ubijen je u noći između nedelje i ponedeljka u Pakistanu, objavio je predsednik SAD Barak Obama.

Ubijen Osama Bin Laden

Bin Laden je ubijen u okršaju sa američkim specijalcima u blizini Islamabada, a njegovo telo je sada u rukama Amerikanaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prve informacije vezane za lokaciju čoveka optuženog da je organizovao napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. i niz drugih terorističkih akcija širom sveta, stigle su prošlog avgusta, a rezultirale su okršajem kod grada Abotabad i njegovom pogibijom.

Ubistvo čelnika Al Kaide smatra se najvećim uspehom Amerikanaca u desetogodišnjem ratu protiv terorizma, što je potvrdio i predsednik Obama.

"Već osam meseci pratili smo trag, a moji savetnici za bezbednost redovno su mi prenosili sve detalje. Pre desetak dana procenio sam da imamo dovoljno informacija i dao naređenje da krenemo u akciju", rekao je Barak Obama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na sajtu Bele kuće objavljeno je kompletno saopštenje predsednika SAD.

"SAD nisu i nikad neće biti u ratu sa islamom, Bin Laden nije bio islamski lider, već masovni ubica muslimana, a Al Kaida je ubila mnogo muslimana u mnogim zemljama, uključujući našu," dodao je Obama.

Ubistvo Osame Bin Ladena donosi veliko olakšanje za ceo svet, smatra bivši predsednik SAD Bil Klinton, a zadovoljstvo dele i njegov naslednik Džordž Buš i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron.

Niz svetskih državnika takođe se oglasio povodom vesti iz Pakistana, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a obraćanje ostalih ključnih aktera svetske scene očekuje se tokom jutra.

Američke vlasti su upozorile putnike u aviosaobraćaju širom sveta na potencijalne terorističke napade u znak odmazde. Pretpostavlja se da će Egipćanin Ajman Al Zavari, dosadašnja desna ruka Bin Ladena, preuzeti kontrolu nad Al Kaidom.

Napad na Abotabad

Napad na Osamu Bin Ladena organizovala je manja grupa američkih specijalaca (Navy Seals), koja je helikopterima stigla do Abotabada, 100km severno od Islamabada, glavnog grada Pakistana.

Terorista se krio u zgradi okruženoj zidom visokim 4-5 metara, na čijem vrhu je bila bodljikava žica. Kuća je približno osam puta veća od ostalih u tom delu Abotabada i procenjena je na više miliona dolara.

Zanimljivo je da u njoj nije bilo priključaka za telefon i internet. U napadu je ubijeno najmanje petoro ljudi, među kojima su i jedan od Bin Ladenovih sinova, kao i jedna žena, koju je Osama koristio kao živi štit.

Teroristi su otvorili vatru na marince, ali nisu uspeli da se odbrane. Amerikanci su izgubili jedan od četiri helikoptera zbog tehničkog kvara, ljudskih žrtava među civilima i na američkoj strani nije bilo, potvrdio je Obama.

"Vodili su računa da izbegnu civilne žrtve. Posle pucnjave, ubili su Bin Ladena i preuzeli njegovo telo", rekao je predsednik SAD. Podršku Amerikancima pružila je pakistanska vojska, koja je snažno prisutna u Abotabadu - čak je vojna akademija smeštena na stotinak metara od Bin Ladenove kuće.

Sa telom najtraženijeg svetskog teroriste postupa se u skladu sa islamskim običajima, saopštila je američka vojska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA