Kraljica ražalovala princa Endrua, ukinute mu sve privilegije, pred sud ide bez zaštite titule

Britanska monarhija na sve načine pokušava da se distancira od vojvode od Jorka, kojeg očekuje suđenje zbog optužbi za seksualni napad. Uoči početka sudskog procesa, kraljica Elizabeta Druga mu je ukinula sve plemićke titule i privilegije koje idu uz njih.

Kraljica ražalovala princa Endrua, ukinute mu sve privilegije, pred sud ide bez zaštite titule

Bakingemska palata je takođe saopštila da princ Endru, koji od rođenja ima status Njegovog kraljevskog visočanstva, više neće moći da se oslovljava tako.

„Sa kraljičinim odobrenjem, svi vojni činovi i plemićke titule i zaštite koje dolaze sa njima vraćene su kraljici. Vojvoda od Jorka neće više imati nikakve dužnosti i braniće se pred sudom kao običan građanin", ističe se u saopštenju Bakingemske palate.

Potez kraljice vidi se kao katastrofalan udarac vojvodi od Jorka, uoči početka njegove odbrane pred američkim sudom protiv optužbi Virdžinije Žifre, koji ga optužuje za seksualne napade pre više od dve decenije, kada je bila maloletna.

Virdžinija Žifre, koja je inače svedok na suđenju Žislen Maksvel, osuđenoj za seksualnu trgovinu maloletnicama - tvrdi je da su je Džefri Epstin i Maksvelova kao 17-godišnju devojčicu podvodili princu Endruu.

Stručnjak za monarhijska pitanja i bivši ministar Norman Bejker rekao je zaGardijan da je princ sada „istinski izbačen iz plemićkog društva", ali da kraljevska porodica neće moći da izbegne veliku štetu koju će slučaj protiv njega doneti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA