Državni službenici u BiH umiješani u trgovinu ljudima

  • BiH
  • 22. Jun 2012.

BiH je zemlja porijekla, odredište i tranzit za muškarce, žene i djecu žrtve seks trafikinga i prinudnog rada, a vlasti nisu procesuirale nikog od državnih službenika umiješanih u trgovinu ljudima, koji su prema izvještajima eksperata i nevladinih organizacija, u znatnoj mjeri ometali nastojanja vlasti da se pozabave trafikingom.

Državni službenici u BiH umiješani u trgovinu ljudima

Navedeno je ovo u izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svijetu. U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH navedeno je da žrtve trgovine ljudima porijeklom iz BiH završavaju na prisilnom radu i u raljama prostitucije u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji i drugim evropskim zemljama. Dodaje se da su djevojke iz lokalnih sredina i iz drugih zemalja, naročito romskog porijekla, prinuđene da prisilno stupaju u brak, te da budu sluškinje.

- Djeca koja imaju i po 12 godina prinuđena su na prostituisanje, a kao sredstvo prinude i kontrole prema njima se primjenjuju ucjene, grupna silovanja, te narkotici - navedeno je u izvještaju.

Stejt department ističe da vlasti BiH ne primjenjuju u punoj mjeri čak ni minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, te da su nastojanja vlasti da primijeni zakone znatno smanjena u 2011. godini.

- Vlasti BiH nisu uspjele da pokažu značajan napredak u procesuiranju slučajeva trgovine ljudima i zaštiti žrtava zbog nedostatka političke podrške i novca u državnom budžetu - naglašava se u izvještaju i dodaje da vlasti BiH tokom 2011. godine nisu vodile istragu, procesuirale, niti donijele presudu ni za jedan slučaj trafikinga, što je značajan pad u odnosu na sedam presuda u 2010. i 11 u 2009. godini.

Stejt department podsjeća da je u avgustu prošle godine zamjenik tužioca BiH zahtijevao od agencija za sprovođenje zakona na nižim nivoima da krivično ne gone žrtve trafikinga i da sve slučajeve trgovine ljudima proslijede na državni nivo.

- Bezbjednosne službe u RS i FBiH tako su proslijedile Tužilaštvu BiH 19 slučajeva trafikinga, u koje su bile umiješana 22 osumnjičene osobe. I pored toga, nisu preduzete nikakve nove istrage, niti podignute optužnice - istaknuto je u izvještaju.

Dodaje se da tužioci i sudije često ne razumiju suštinu trafikinga, a da su blage presude često rezultat poznanstva sudija sa optuženima.

- Postoji umiješanost u trgovinu ljudima i zaposlenih u policiji i drugim službama bezbjednosti i namjerno ignorisanje slučajeva trgovine ljudima u zamjenu za mito. Prošle godine nadležni organi na nivou BiH nisu istražili nijedan od ovih slučajeva - navedeno je u izvještaju.

Stejt department naložio je BiH da istraži slučajeve trafikinga i procesuira i kazni one koji se time bave.

- Usaglašavajte zakone na državnom i nižim nivoima, da bi svi oblici trgovine ljudima jasno dobili status krivičnih djela - navedeno je u preporukama.

U BiH je prošle godine identifikovano 34, godinu ranije 37, a prije dvije godine 46 žrtava trgovine ljudima. Dvije sigurne kuće su tokom prošle godine pružile utočište 21 žrtvi trgovine ljudima porijeklom iz BiH, među kojima je čak 18 djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA