Njegovo veličanstvo STABLO

Obzirom na činjenicu da u našoj Bijeljini, saobraćaj kao osnova infrastrukture i istovremeno oblast koja je sastavni dio života skoro svih građana i koja je sve više potrebna svakom civilizovanom, radnom čovjeku - posebno, na marginama interesovanja svih struktura koja tu oblast treba da tretiraju u svakom smislu te riječi.

Njegovo veličanstvo STABLO

Navedeno tretiranje podrazumiieva proučavanje - uočavanje svih spornih tačaka, elemenata, donošenje odgovarajuće regulative i naravno, prate, predlažu način rješavanja svih spornih tačaka, a posebno kroz realizaciju nekih novih projekata iz ove oblasti u Bijeljini.

Na žalost, već duže vremena, biću slobodan da napišem, u našem gradu posle izgradnje prve polovine zaobilaznice, ovo "prve" podrazumijeva da se pod hitno, bar treba planirati i drugi kružni krak, te izgradnje nekoliko kružnih tokova u užem dijelu grada, a koji su i za obuku vozača premaleni, "silom" ugurani u određene raskrsnice i koji su nadasve nefunkcionalni, nekih ozbiljnih projekata nije bilo.

Uređenje centralnog gradskog trga ne smatram u te potrebne projekte jer ovo je samo ukras grada na kome je davno trebalo ukinuti (potpuno) svaki sabraćaj isto kao i aktuelni radovi u ulici Patrijarha Pavla koji imaju oparvdanje samo što pješački povezuju centar grada sa našim realnim centrom grada, a to je, po svim parametrima gradski park, ali je problem što to nije rađeno u vrijeme izgradnje kanalizacije jer ako ništa drugo, bilo bi mnogo, mnogo jeftinije.

Kad sam već kod te aktuelne investicije, ona bi imala mnogo više smisla da grad ima bar jednu javnu garažu, a po mom skromnom i opravdanom mišljenju trebamo ih imati bar četiri jer uz svo uvažavanje, prvo Manastira svetog Vasilija Ostroškog, ali isto tako, našoj oronuloj privredi potrebnih za efikasnu realizaciju platnih prometa sa četiri banke koje su u toj ulici, a naravno moramo spomenuti Poresku upravu RS, ali ova tema će biti uskoro do detalja "obrađena" sa moje strane i jedva čekam još neke relevantne podatke da bi se posvetio toj temi.

No, vraćamo se na početak ovog članka s pitanjem, znamo li ko je zadužen za regulisanje saobraćaja uopšte i nemojte molim vas reći da je to opšta policija, ali saobraćajna policija svakako jeste. Međutim već dugo godina, su rijetki trenuci kada u užem jezgru grada možete uočiti saobraćajnog policajca, izuzev kad sa službenim automobilima prođu ulicama grada. Odmah da naglasim da sam još prije 7-8 godina lično razgovarao sa odgovrnim u Saobraćajnoj policiji i tom prilikom mi je, a posle duže rasprave i "ubjeđivanja", rečeno da nemamo potreban broj saobraćajaca i da se za potrebe regulisanja saobraćaja dnevno ne raspoređuje niti jedan policajac nego se raspoloživo ljudstvo raspoređuje na magistralne i prilazne puteve našem gradu, a da neko od tih posada ulazi u grad samo radi vršenja uviđaja kod nesrećnih slučajeva.

No, i o ovoj temi ćemo pisati u narednom periodu, a za ovaj put ćemo obrazložiti šta znači sami naslov ovog teksta, a vidjećete da ovo nije baš najveći problem, ali zašto bih i ja išao nekim redom poštujući prioritete po važnosti kada oni koji za to primaju platu nemaju nikakve prioritete i bez trunke srama hodaju ulicama našeg grada.

Iz samog naslova ovog teksta, nazire se suština prvoizavbrane teme.

Naime, kada se krećete ulicom Nikole Spasojevića i uključujete se bočno na ulicu Srpske vojske, imate sigurno, mnogo problema jer obzirom da izlazite na ulicu sa prvenstvom prolaza i u funkciji je izlaska i ulaska u grad iz pravca Janje, zasigurno ste primijetili sa lijeve strane jedno veliko stablo. Ono je skoro u samoj raskrsnici i zbog njega je čak i pješački prelaz maltene u samoj raskrsnici. Zbog pomenutog stabla teško uočavate sve učesnike koji dolaze iz pravca Janje. Inače, ta raskrsnica je jedna od onih tačaka koje značajno ugrožavaju funkcionalnost saobraćaja, u prvom redu zbog velikog broja učesnika i rijetki su trenuci kad tu nema velike gužve.

Bilo kako bilo, navedeno i sporno stablo jedino "reguliše" saobraćaj, a kako, mogli ste se davno uvjeriti. O prošlom veremenu nećemo mnogo unazad, ali startovaćemo sa vremenom kada je u ovim ulicama građena kanalizacija, a evo i zašto. U to vrijeme su, a u povodu navedenih radova, povađena sva stara stabla u ulici Srpske vojske i odmah po završetku radova posađena su nova, mlada, ali stabla koja ne rastu u nedogled ni u visinu, a niti u širinu i to je sve za pohvalu, ali mi nije jasno iz kog razloga nije ukonjeno ovo naše, predmetno stablo?

Konkretno, zbog njega ne možemo u svakom trenutku uočiti vozila koja dolaze iz pravca Janje, a posebno je potrebno istaći motocikle, one snažne i brze, ali i one sporije tipa skutera. Zašto, pa zato što su oni gabaritno manji, a brži i ovo stablo svojom širinom-prečnikom praktično "sakrije" i zbog toga i bez putničkih i komercijalnih vozila su dovoljan razlog da potencijalno izazovu saobraćajne nezgode sa nesagledivim posledicama...

Na kraju, predlažem nadležnim, naravno, da ovo stablo pod hitno uklone i pretvore ga u klasični ogrev poklanjajući ga nekome ko ima problema sa nabavkom ogrijeva, a boga mi još uvijek se iz mnogih odžaka uočava dim kako ujutro, tako i uveče iako smo već zakoračili u proljeće.

Nadam se da će se mnogi, u prvom redu vozači, složiti sa opisanim problemom i kada se jednog dana, nadam se, ovaj problem riješi, biću slobodan predložiti i postavljanje semaforske signalizacije, jer je na ovoj raskrsnici frekvencija saobraćaja velika pogotovo što se tom ulicom uključujemo na gradsku zaobilaznicu, a i obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA